Češka delegacija posetila opštinu Bela Crkva (VIDEO)

delegacija-regiona-Hradec-Kralove-u-Beloj-Crkvi-e1535103074476

Predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević i predsednik Skupštine opštine Marjan Aleksić, u četvrtak, 23. avgusta, sastali su se sa delegacijom iz Češke republike, koju predvodi predsednik regiona Hradec Kralove, dr Jirži Štepan.

Štepan je iskazao svoje zadovoljstvo što je drugi put u Beloj Crkvi i naglasio u kojim oblastima će se intezivirati saradnja između opštine Bela Crkva i Hradec Kralove regije.

„Razgovarali smo na tri teme, o saradnji u oblasti razvoja turizma, promociji Bele Crkve i o saradnji između privrednih subjekata iz Bele Crkve i našeg regiona. Osnov svega je naša zajednička prošlost i  nadam se da ćemo intezivirati buduću saradnju. Naš cilj i zadatak je da vam prenesemo iskustva i znanja koja imamo u najvećoj mogućoj meri. Na osnovu toga da je Bela Crkva prošle godine proslavila 300 godina od osnivanja, želim da iskažem svoje nadanja za još 300 uspešnih godina vašeg grada. Konkretno, razgovarali smo o promociji Bele Crkve u okviru naših mogućnosti, na sajmovima turizma na kojima i mi učestvujemo.  Pored toga razmatrali smo i mogućnost posete delegacije opštine Bela Crkva našem regionu i razgovora sa češkim privrednicima o njihovom interesovanju za investiranje na ovom području“ – istakao je predsednik regiona Hradec Kralove dr Jirži Štepan.

Pavel Hečko,  ministar za regionalni razvoj i evropske fondove regiona Hradec Kralove, upoznajući se sa projektima koje opštine Bela Crkva realizuje  sredstvima EU je rekao:

„Spremni smo da organizujemo namenske seminare za vaše službe na temu efikasnog korišćenja evropskih fondova sa primerima dobre i loše prakse kako bi vi izbegli greške koje smo mi pravili pri apliciranju ka EU fondovima. Razgovarali smo o tome da je osnov svega dobro pripremljen regulacioni plan opštine Bela Crkva, koji bi nakon usvajanja bio i osnov za pripremu projekata koje ćete imati spremne  kada se ukaže mogućnost apliciranja i konkurisanja kod fondova EU, a na taj način bili biste efikasni i brzi u korišćenju raspoloživih sredstava. Potencijal Bele Crkve su projekti vezani za infrastrukturu i razvoj turizma i mi želimo da vam ukažemo na greške koje smo mi pravili kako se vama to ne bi to dogodilo.“

Predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević istako je da je ovo samo još jedan u nizu sastanaka  sa predstavnicima Češke Republike, sa kojom belocrkvanska opština izma dugu i uspešnu saradnju.

„Razgovarali smo o mogućnostima promocije i prezentacije turističkih potencijala opštine Bela Crkva, takođe, razgovarali smo i o projektima vezanim za industrijsku zonu, na koje je lokalna samouprava stavila akcenat, vezano za zapošljavanje naših sugrađana. Razgovarali smo i o mogućnostima lečenja naše dece koja imaju problema sa astmom i plućnim bolestima u Republici Češkoj, o njihovom trošku, i o eventualnom opremanju Doma zdravlja u Beloj Crkvi. Dogovoreno je i nekoliko sastanaka u Češkoj na temu promocije i razvoja turizma i privrede.“ – zaključio je na kraju sastanka Bogosavljević.

U okviru posete, delegacija iz Hradec Kralove regije posetila je naseljena mesta Kruščicu i Češko selo.

Slične vesti

Prokomentariši vest