Obeležen Dan Nacionalnog saveta Čeha (VIDEO)

Dan-Nacionalnog-saveta-Ceha

U četvrtak, 16. maja, na dan Svetog Jana Nepomuka, u Gradskoj galeriji na prigodan način obeležen je Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Svečanosti su, pored članova Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, prisustvovali zamenik ambasadora Češke Republike u Beogradu Miroslav Čančik, predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević, predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić, predstavnici čeških udruženja kao i mnogobrojni gosti iz drugih nacionalnih saveta: rumunskog, rusinskog, romskog, makedonskog, ruskog, crnogorskog.

Sve prisutne goste pozdravila je predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik, koja je prezentovala aktivnosti Saveta od konstitusanja novog saziva, odnosno, od decembra 2018. godine.

„Nama je cilj da uključimo mlade ljude u manifestacije i aktivnosti Nacionalnog saveta i na tome ćemo raditi tokom celog mandata. Kada vidim nasmejana lica dece, to nam je najveći podsticaj i motivacija za dalji rad. Sada nam predstoje tradicionalne češke manifestacije, pre svega veliki festival „Lepota različitosti“ polovinom jula meseca. Želela bih da naglasim da ćemo polovinom avgusta meseca održati i veliki rok festival u Češkom selu, planiramo da u okviru „Paprikašijade“ koja će biti u dnevnim satima dana, u večernjim satima obezbedimo veliku binu i ozvučenje, doćiće nam gosti iz Češke i Rumunije, kao i naše domaće rok grupe. Na ovaj način planiramo da započnemo tradiciju festivala u ovom malom, gotovo etnički čistom selu, da pokušamo da ga oživimo i vratimo u neke okvire u koje mislimo da treba da bude.“ – rekla je predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik.

Prisutnima se obratio i predsednik Izvršenog odbora Nacionalnog saveta Čeha, Šiman Irović, koji je istakao značaj i očuvanje osnovnih škola na teritoriji opštine Bela Crkva u kojima se fakultativno izučava češki jezik.

„Zahvaljujem se svima koji su došli na obeležavenje Dana Nacionalnog saveta Čeha, želim da se osećate kao kod svoje kuće jer Dan Nacionalnog saveta Čeha nije ništa drugo nego Dan svih nas ovde prisutnih“ – dodao je Šiman Irović.

Za izuzetan doprinos očuvanju čeških kulturnih vrednosti Nacionalni savet Čeha dodelio je zlatne plakete Štefanu Klepačeku, Karlu Krutilu i Ambasadi Republike Češke u Beogradu, na čelu sa ambasadorom njegovom ekselencijom Tomašem Kuhtom.

„U Srbiji sam nekoliko meseci, ali prezadovoljan sam onim što sam danas u Beloj Crkvi video, osetio sam neverovatnu želju i volju za radom Nacionalnog saveta Čeha u Beloj Crkvi, a kada sam čuo češku himnu, to me je posebno obradovalo. Državljani Češke Republike su jako srećni što van matice zemlje postoje nacionalne zajednice Čeha, a Ministarstvo inostranih poslova se trudi da pomogne da se očuva čekški jezik i kultura u svim ovim zajednicama. Pomoć Republike Češke ka Srbiji je već prešla cifru od 2.5 milijarde dinara, u ovoj godini nastavili smo taj trend i nastavićemo i narednih godina. Još jednom želim da se zahvalim na pozivu Nacionalnom saveta češke nacionalne manjine i da im poželim puno uspeha u daljem radu“ – istakao je zamenik ambasadora Republike Češke u Beogradu Miroslav Čančik.

„Na osnovu svega što je danas prezentovano, jasno se vidi pomak u radu Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, videli smo dosta aktivnosti i manifestacija koje su se održale za ovo kratko vreme, vide se ideje i uključenost mladih ljudi. Lokalna samouprava opštine Bela Crkva će uvek izaći u susret Nacionalnom savetu u vidu podrške raznim projektima, naravno, u skladu sa mogućnostima. Takođe pružamo podršku svim nacionalnim savetima, ne samo Nacionalnom savetu Čeha“ – rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

Dečiji hor „Radost“ izveo je dečije pesmice na češkom jeziku, dok je Ivona Bužek izvela dela klasične muzike.

Slične vesti

Prokomentariši vest