Obeležen dan osnivanja Bele Crkve (VIDEO)

Dan osnivanja Bele Crkve

Sadašnja Bela Crkva, kao kulturni, privredni i politički centar nastala je 1717. godine. Dana 15. oktobra 1717. godine, po oslobođenju ovih prostora od Turaka, austrijski guverner Banata, Grof Mersi (Klaudije Florimund), doneo je ukaz o osnivanju grada i o početku kolonizacije, u prvom redu Nemaca. U narednim godinama grad naseljavaju Srbi iz okolnih mesta, Rumuni, zatim i Mađari, Česi i ostali.

Povodom obeležavanja ovog značajnog datuma, predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević i predsednik Skupštine opštine Marjan Aleksić organizovali su prijem za sve odbornike, direktore Javnih preduzeća i ustanova i drugih institucija u našoj opštini, a gost je bio i predsednik opštine Oravica iz Rumunije Dumitru Ursu.

„Veoma mi je drago što sam danas u prilici da, zajedno sa predsednikom Skupštine opštine Marjanom Aleksićem, budem domaćin u obeležavnanju 301. godišnjice opštine Bela Crkva. Posebno mi je drago što su danas sa nama i gosti iz Rumunije, sa kojima realizujemo najveći projekat prekogranične saradnje do sada. Ako se prisetimo onih koju su osnivali Belu Crkvu i njihove motivacije da baš izaberu ovu lokaciju, to je svakako zbog svih potencijala i geografskog položaja opštine Bela Crkva. U prvih stotinu godina Bela Crkva se veoma brzo razvijala i bila je lider u ovom regionu. Danas, trudimo se da što više uradimo za naš grad i našu opštinu, da ostvarimo napredak i bolje uslove života, i za nas i za generacije koje će doći posle nas“ – rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

Prošle godine, potpisivanjem ugovora između opština Bela Crkva i Oravica iz Rumunije, započeta je realizacija prekograničnog projekta pod nazivom „Izgradnja mreža pijaca u prekograničnom području Oravica – Bela Crkva“.

Zahvaljujem se na pozivu i izuzetno mi je drago što sam danas u Beloj Crkvi, povodom obeležavanja godišnjice vašeg grada. Sa lokalnom samoupravom opštine Bela Crkva imamo saradnju već više godina i naišli smo na veliko razumevanje kod predsednika opštine Darka Bogosavljevića i kod predsednika SO Marjana Aleksića. Trenutno, opštine Oravica i Bela Crkva realizuju projekat prekogranične saradnje „Izgradnja pijaca“. Imali smo priliku da vidimo sada i radove na izgradnji pijace ovde u Beloj Crkvi, a uputio sam poziv predstavnicima lokalne samouprave da dođu kod nas u Oravicu. Imamo planove o nastavku saradnje, pre svega u oblasti obrazovanja, kulture i sporta“ – rekao je predsednik opštine Oravica Dumitru Ursu.

Slične vesti

Prokomentariši vest