Učenici OŠ „Dositej Obradović“ obeležavaju Dečiju nedelju

Ucenici OS Dositej Obrdaovic u biblioteci

Dečija nedelja koja se ove godine odvija pod sloganom „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja“ započela je nizom aktivnosti u belocrkvanskim osnovnim školama. Učenici OŠ ,,Dositej Obradović“ su u organizaciji Učeničkog parlamenta posetili  Narodnu biblioteku, gde ih je dočekao direktor Radovan Marković, kustos muzeja Igor Vokoun i ostali zaposleni.

Ovogodišnja tema dečije nedelje je „Moje pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja“, te je u skladu sa temom održano predavanje i prezentacija na temu „Nasilje kroz aspekat rata u umetnosti Pabla Pikasa – Gernika“.

„Slika Gernika Pabla Pikasa iz 1937. godine je jedan od najpoznatijih antiratnih simbola. To je figurativna interpretacija bombardovanja Gernike, nekadašnje prestonice Baska, u severnoj Španiji, za vreme španskog građanskog rata 1936-1939. godine“ – objasnio je učenicima Igor Vokoun.

„Učenici su aktivno učestvovali u diskusiji, utvrdili već stečena znanja, a naučili su i nešto novo i, kako kažu, jedva čekaju da ponovo posete Narodnu biblioteku u Beloj Crkvi ili neku drugu instituciju“ – istakla je nastavnica srpskog jezika Zorica Burmudžija.

prezentacija od dositej

Takođe, učenici viših razreda OŠ „Dositej Obradović“ su za svoje drugare iz nižih razreda pripremili predavanje, prezentacije i kratke video sadržaje na temu nasilja i prevencije vršnjačkog i ostalih oblika nasilja.

„Naučili smo koji oblici nasilja postoje i kako se od njih zaštititi kada smo sami izloženi nasilju ili kada se nađemo u ulozi posmatrača. Učenici nižih razreda su pažljivo slušali i aktivno učestvovali, a najsentimentalniji trenuci su bili kada su se učenici otvorili i podelili svoja iskustva i priče. Naučili smo nešto novo i podigli svest o posledicama nasilja kako za žrtvu tako i za počinioca“ – kaže nastavnik nemačkog jezika Dušan Eginger Stojšin.

Slične vesti

Prokomentariši vest