Nikola David poklonio solistički koncert svojim sugrađanima (VIDEO)

Solistički koncert tenora i kantora profesora Nikole Davida uz klavirsku pratnju prof. Maje Grujić održan je u velikoj Sali Narodnog muzeja u Beloj Crkvi.

Nikola David međunarodnu opersku karijeru započeo je u sezoni 1999/2000. učešćem na renomiranom Festivalu kamerne opere u dvorcu Rajnsberg, te angažmanom u Operi u Ajzenahu. Od sezone 2000. do 2008. godine bio je solista i stalni član operskih kuća u Augzburgu i Desauu, da bi i u mnogim drugim gradovima Nemačke nastupao kao gost, negujući partije lirskog i karakternog tenorskog faha. Ostvario je uloge u operama Seviljski berberin, Evgenije Onjegin, Rita, Crna orhideja, opereti Zemlja smeška, i mnogim drugim. Pored angažmana na operskoj sceni učestvuje kao solista u vokalno – instrumentalnim delima Baha, Mendelsona, Honegera, Hajdna, Mocarta, Šuberta, Orfa (oratorijumi, mise, kantate i dr.)

Nastupao je s filharmonijama Minhena, Brandenburga, Luksemburga, Augzburga, Desaua, pod dirigentskim vođstvom Petera Leonarda, Zubina Mehte, Paola Karinjanija i drugih. Sa horom „Hašira“ sarađuje još od samog osnivanja, nastupajuci na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Stoga je razumljivo sto između „Hašire“ i Nikole Davida postoji jedna uzvišena duhovna i emotivna veza. Od 2008. do 2012. pohađao je jevrejske studije na Koledžu „Abraham Geiger“ Univerziteta u Potsdamu, specijalizujući se za izvođenje jevrejske liturgijske muzike. Sticanjem diplome postaje prvi kantor u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata, a u to zvanje je promovisan 2013. godine. Trenutno je glavni kantor liberalne jevrejske zajednice „Beth Schalom“ u Minhenu i Štutgartu. Koncertira širom Evrope, a radi i kao docent na predmetu Tehnika glasa i razvoj ličnosti na Univerzitetu u Eslingenu.

Za svoje rodno mesto Belu Crkvu ostao je duhovno i emotivno vezan, pa je tako rešio da i ove godine u dane karnevalskih svečanosti pokloni svojim sugrađanima koncert, na čijem repertoaru su se našle sefardske jevrejske pesme i pesme na jidišu, kako sam kaže – tradicije koje skoro i da nema…

Publika je uživala u solističkom koncertu Nikole Davida, kažu da je koncert bio emotivan, posebno ističu numeru Mayn Stetela Belz (Moj gradiću Belz), za koju Nikola David kaže, da mu je njegov rodni grad Bela Crkva uvek u mislima prilikom izvođenja ove numere.

Slične vesti

Prokomentariši vest