Novi mural u Beloj Crkvi (VIDEO)

Mural Tri krsta Tereza Stamenkovic

Centar za kulturu „Bela Crkva“ prošle godine počeo je sa izradom murala u našem gradu. Oslikani su murali kod zgrade Gimnazije i u Železnikom parku. Ove godine urađen je mural na zgradi Doma izviđača „Žarko Zrenjanin – Uča“, a u toku je izrada murala na zidu koji se nalazi uz stazu koja vodi ka vidikovcu „Tri krsta“.

Ovaj mural predstavlja panoramu Bele Crkve, odnosno pogled koji se pruža sa vidikovca, a akademska slikarka Tereza Stamenković radove privodi kraju.

„Putujući po karnevalskim gradovima širom Srbije i regiona, primetili smo mnoge murale koji veoma lepo izgledaju i želeli smo da to primenimo i u Beloj Crkvi. Izložili smo našu ideju predsedniku Skupštine opštine Bela Crkva Marjanu Aleksiću, koji nas je podržao i tokom prošle godine krenuli smo u realizaciju ovog projekta“ – ističe Ilija Blanuša, direktor Centra za kulturu „Bela Crkva“.

Ideja za mural ka vidikovcu „Tri krsta“ potekla je od predsednika Opštine Bela Crkva, Darka Bogosavljevića, kako bi svi turisti mogli da vide šta ih očekuje na samom vidikovcu, kaže Blanuša.

„Izradom murala oplemenjuje se prostor i poboljšava turistička ponuda Bele Crkve i ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane i goste koji dolaze u Belu Crkvu da dođu i pogledaju ovu izuzetnu panoramu Bele Crkve“ – zaključuje na kraju direktor Centra za kulturu Ilija Blanuša.

„Radovi na muralu su u završnoj fazi, u početku su radovi išli dosta brzo, a sada mi je potrebno više vremena da sagledam celu kompoziciju, nego za samo oslikavanje. U početku sam uradila četiri uzorka, u pitanju je ulje na platnu – panorama Bele Crkve i očekujem da reprodukciju tih radova vidimo na putokazima ka vidikovcu. Kao predloške sam koristila i fotografije Bele Crkve, a dosta vremena sam provela na samom vidikovcu, da bih što bolje osetila prostor“ – rekla je akademska slikarka Tereza Stamenković.

Meštani Bele Crkva koji su čuli za novi mural na putu za vidikovac „Tri krsta“, dolaze da vide panoramu Bele Crkve, razgovaraju sa umetnicom Terezom Stamenković i kažu da mural izgleda impozantno i ne kriju svoje oduševljenje prikazom izvanrednog pogleda koji se pruža sa ovog vidikovca.

Slične vesti

Prokomentariši vest