Otvoren renovirani Spomen dom u Kusiću (VIDEO)

spomen dom kusic

Povodom otvaranja rekonstruisanog Spomen doma u Kusiću održana je konferencija na kojoj je predstavljen projekat „Čuvari tradicije“ koji je finansiran iz IPA među-regionalnog programa saradnje Rumunije i Srbije.

Projekat „Čuvari tradicije“ zajedno sprovode opština Bela Crkva, opština Svinjice iz Rumunije i udruženje „Tomilend“ iz Moldave Nove. Ukupna vrednost projekta je 461.614 eura, od čega je Evropska Unija odobrila 392.372 eura. Glavni cilj projekta je promocija očuvanja kulturnog nasleđa i turističkog potencijala ova dva regiona, stavljanjem akcenta na prekogranični kulturni život.

Glavne aktivnosti na ostvarivanju ciljeva projekta su bile usmerena na obnovu Doma kulture u Kusiću, gde bi se smestilo udruženje nastalo iz prekogranične saradnje, realizovale promotivne aktivnosti na povboljšanju vidljivosti područja kao turističke destinacije. Na zgradi sagrađenoj pre oko 60 godina rekonstruisan je krov, zamenjena stolarija, sanirana vlaga, postavljena spoljna izolacija, zamenjene elektro i vodovodne instalacije, kao i podovi. U cilju omogućavanja kvalitetnijeg izvođenja programa, proširena je i rekonstruisana bina i reparirane sve stolice u sali. Sve prostorije su okrečene, a sve koje su projektom za to planirane, opremljene su novim aparatima i nameštajem. Za salu je nabavljeno i novo ozvučenje.

Prisutni su imali priliku da pogledaju i nastup Kulturno-umetničkog društva „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića, čiji će članovi, zajedno sa članovima udruženja „Tomilend“ iz Rumunije, činiti Kulturno-umetničko društvo „Igraj na svoj način“, koje će učestvovati na manifestacijama u Srbiji i Rumuniji.

Slične vesti

Prokomentariši vest