Izložba crteža i karikatura Jugoslava Vlahovića u Beloj Crkvi (VIDEO)

izlozba Jugoslav Vlahovic

Izložba crteža i karikatura „Flower power – drugi deo“ čiji je autor Jugoslav Vlahović, karikaturista, otvorena je u Beloj Galeriji. Izložbu je otvorio Ljupče Stanković, član opštinskog veća opštine Bela Crkva, koji je rekao da ona obuhvata crteže i karikatura na temu cveća, u neobičnom originalnom spoju cveća i oružja i u bogatom koloritu neuobičajenom za Vlahovićev svedeni grafički stil.

Jugoslav Vlahović rođen je 1949. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu gde je sada redovni profesor (Grafika knjige). Kao student bio je aktivan muzičar (mjuzikl „Kosa“ Ateljea 212, grupa „Porodična manufaktura crnog hleba“ i performans-grupa „Ekipa A3“ (Ekipa za Akciju i Anonimnu Atrakciju).

Dugogodišnji je ilustrator – karikaturista i urednik nedeljnika NIN od 1976. godine. Objavljivao u brojnim jugoslovenskim, srpskim i inostranim listovima: „The New York Times“, „Wiener Journal“, „Wiener Zeitung“, „la Reppublica“, „Das Sonntagsblatt“, „Die Zeit“, „Courrier International“ i drugim.

Priredio je 80 samostalnih izložbi. Objavio dvanaest knjiga karikarura i mapu grafika serigrafija „Slikari i voajeri“, SKC Beograd, 1981. Opremio veliki broj knjiga i omota ploča (kompletna „Riblja čorba“ i mnoge druge). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za ilustracije, karikature i grafički dizajn (Pjerova, Braće Karić, Crayon de Porcelaine i dr.). Radovi mu se nalaze u Muzeju savremene umetnosti i Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu i u inostranim muzejima i zbirkama (Bazel, Gabrovo, Bon, Pariz). Priredio veliku retrospektivnu izložbu u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu 2014. Aktivan i na drugim područjima primenjene grafike: dizajnu zaštitnih znakova i logotipa, reklamnih kampanja i dr.

Jedan je od osnivača „Art directors Club“ Srbije i Udruženja karikaturista Srbije – FECO čiji je predsednik.

Kakva je moć cveća, da li ono ima svoj tajnoviti jezik i koje poruke nosi posetioci su pokušavali da dokuče zagledani u radove među kojima su cvetni tenk, cvetna bomba, helikopter, stisnuta pesnica, bokserska rukavica…

Autor podseća da crteži najvećim delom čine duhovit i neobičan spoj cveća i oružja.

Slične vesti

Prokomentariši vest