Izložba „Saga iz Ravnice“ Vase Dolovačkog u belocrkvanskom Muzeju (VIDEO)

izlozba Vasa Dolovacki Bela Crkva

Izložba „Saga iz ravnice“ Vasilija Dolovačkog otvorena je 16. maja u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi. Izložba je organizovana u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, a umetnika i njegov rad predstavio je direktor Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi Radovan Marković.

Vasilije Vasa Dolovački rođen je 22. aprila 1960. god. u Bavaništu, opština Kovin. Diplomirao na fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 1984. godine,  u klasi prof. Zorana Petrovića, a 1989. godine je diplomirao na postdiplomskim studijama na akademiji u Beogradu u klasi prof. Mirjane Mihać. Član je ULUS-a i redovan profesor slikarstva na Akademiji klasičnog slikarstva, Univerziteta „Educons“ u Sremskoj Kamenici.

Samostalno je izlagao više od 50 puta u zemlji i inostranstvu. Topla i sočna paleta, meka, eterična osvetljenja, tonska slivenost, drhtave senke, pigment koji pulsira su osnove Vasinog slikarstva. Iz slike u sliku on kontinuira, kultiviše i organski razvija najlepše vrline svog kolorizma po kome je prepoznatljiv i nedostižan u korpusu savremenog srpskog figurativnog slikarstva

Na otvaranju izložbe Dolovačkog, govorio je i Tomislav Suhecki, akademski slikar iz Vršca, približavajući nam svojim sjajnim osvrtom čaroban svet likovne imaginacije Dolovačkog.

„Važno je ako se dogodi da ljudi sa ove izložbe ponesu nešto dragoceno kući, neku novu energiju, ukoliko neka od ovih slika i narednih dana pozove na ponovno viđenje“ – rekao je na otvaranju izložbe sam autor, Vasa Dolovački.

Izložba će u Muzeju biti otvorena do 24. juna.

Slične vesti

Prokomentariši vest