Konstituisan novi saziv Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

Nacionalni-savet-ceske-nacionalne-manjine

Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine održana je 1.12.2018 u Beloj Crkvi. Za predsednicu Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine izabrana je Ljiljana Stehlik, koja je na izborima za nacionalne savete bila nosilac liste „Zajednica Čeha u Srbiji“.

Na konstitutivnoj sednici potvrđeno je 15 mandata članovima češkog Nacionalnog saveta. Odmah nakon konstitutivne, održana je i izborna sednica na kojoj su izabrani predsednik i potpredsednik Nacionalnog saveta, kao i predsednik i članovi Izvršnog odbora.

Za predsednicu Nacionalnog saveta izabrana je Ljiljana Stehlik, a za potpredsednika Štefan Klepaček. Novi predsednik Izvršnog odbora je gospodin Šiman Irović, dok su za članove izabrani Ivana Razumenić, Anton Stehlik, Ivana Ristić Hubert i Boženka Irović.

Ljiljana Stehlik, novoizabrana predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, u svom obraćanju zahvalila se Savetu na podršci i obavezala da će se u svom radu zalagati za afirmaciju čeških kulturnih vrednosti i podršku novim idejama te podsticanju permanentnog razvoja. Akcenat će staviti ne samo na očuvanje kulturnog nasleđa, već i na poboljšanje kvaliteta kulturnih i umetničkih programa i projekata, kroz povećanje umetničkih sadržaja u kulturnoj ponudi, te razvijanje i usavršavanje programa koji promovišu kulturni turizam. Inovativnost sadržaja u oblasti kulture, obrazovanja i informisanja, kao i uključivanje mlađe češke populacije, jedan je od prioriteta. Programi u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma biće koncipirani tako da objedinjavaju  potrebe Čeha na prostoru Srbije.

Slične vesti

Prokomentariši vest