Kruščica – Različitost je lepota kulture i narodne tradicije (VIDEO)

Lepota Razlicitosti Kruscica

Mnogobrojna kulturno umetnička društva i folklorne sekcije prikazale su svoje kvalitete na nedavno održanom festivalu „Lepota različitosti“. Treće veče festivala, održano u nedelju, 15. jula, u dvorištu OŠ „Sava Munćan“ u Kruščici, bilo je posvećeno folkloru.

Lepota je u različitosti, ideja je vodilja organizatora festivala, udruženja „Češka Beseda Kruščica“. Festival je ove godine, za tri večeri, koliko je trajao, okupio najveći broj učesnika, ali i publike do sada. Od posebne je važnosti kako za pripadnike češke nacionalne manjine, tako i za sve stanovnike Kruščice, što je ovaj festival, po obećanju predsednika opštine Bela Crkva Darka Bogosavljevića, svrstan u manifestacije od značaja za našu opštinu.

Na početku treće večeri festivala, koja je bila u znaku folklora, učenici OŠ „Sava Munćan“ izveli su dve koreografije – jednu koja je predstavljala spoj folklora i savremenog plesa i kao takva je bila deo programa koji su učenici izveli u Republici Češkoj na manifestaciji održanoj povodom „Evropskog dana deteta“, i drugu, koreografiju po motivima iz predstave „Kapetan Džon Piplfoks“ Duška Radovića.

Folkorne sekcije „Češke Besede Kruščica“ i „Češke Besede Bela Crkva“ nastupile su sa srpskim i češkim igrama, KUD „Kantakuzina“ iz Smedereva prikazao je grčke igre dok je slovačke igre predstavio dečiji folkorni ansambl Osnove škole „Maršal Tito“ iz Padine. Dom kulture „Debeljača“ i folklorni ansambl „Perdilo“ izveli su koreografiju sa igrama iz različitih podneblja Mađarske. Posebnu pažnju privukla su deca iz sela Voluja, poznata po igranju kola na štulama. Vrlo su spretni i u ostalim igrama iz raznih delova Srbije. Ipak, najviše igraju vlaške igre, čime čuvaju tradiciju svojih predaka.

Česi koji žive u jedinom češkom selu u Rumuniji, Gerniku, uvek su se trudili da održe folkor i narodne običaje, jer muzika i igra kod njih imaju jako dugu tradiciju. Tu svoju tradiciju i umeće prikazali su i nastupom u Kruščici. Posle njih je nastupio i KUD „Vuk Karadžić“ iz Plandišta, koji je izazvao oduševljenje publike, jer su svojom uigranošću i entuzijazmom pokazali zbog čega su jedni od najboljih folkloraša u Vojvodini. Gosti is Ostrova, KUD „Ostrovo“, takođe su nastupili na festivalu i pobrali simpatije prisutnih.

Gosti iz Češke Republike, Folklorno društvo „Seniori – Šumpek“ igraju i pevaju svuda gde ljudima donose radost, a svojim primerom pokazali su kako se pozne godine nisu prepreka da se bude aktivan i da igra ne poznaje ni granice ni godine.

Nakon dodele zahvalnica svima koji su pomogli Festival, učesnici su zaigrali zajedničko kolo i na taj način jos jednom, upleteni u različitom nošnjama, pokazali kolika je lepota različitosti koju ovaj Festival promoviše na najbolji mogući način.

Slične vesti

Prokomentariši vest