Mađarska fondacija „Čuvari“ obnavlja vojničko groblje iz Prvog svetskog rata (VIDEO)

Vojno groblje Bela Crkva

Delegacija fondacije „Čuvari“ i vojno kulturno-istorijskog udruženja sa sedištem u Sent Andreji kod Budimešte na čelu sa zastupnikom Ištvanom Hangačijem privela je kraju prve radove na restauraciji Nemačkog ratnog vojnog groblja sa grobnicima poginulih austrougarskih vojnika iz Prvog svetskog rata, koje se nalazi u južnom delu Rimokatoličkog groblja na aleji Nera.

Mađarska fondacija finansiraće kompletnu restauraciju i obnovu memorijalnog kompleksa Nemačkog ratnog vojnog groblja, čišćenje, zaštitu spomenika i njihove vraćanje u prvobitno stanje.

„Želim sve da vas pozdravim, dolazimo iz Mađarske, članovi smo udruženja koje pripada Ministarsvu odbrane Republike Mađarske. Saznali smo da ovde postoji groblja palih vojnika iz Prvog svetskog rata koje je veoma značajno. Ono je jedan istorijski spomenik, mi ćemo groblje obnoviti i pokušati da vratimo u prvobitno stanje. Avgusta meseca 1914. godine počelo je sahranjivanje vojnika na ovom groblju i ovde u ruci imam nadgrobnu pločicu sa imenom palog mađarskog vojnika na kojoj se nalazi datum njegove smrti. Na ovom vojničkom groblju sahranjeni su ranjenici koji su bili smešteni u vojnoj bolnici i nažalost – svi su preminuli“ – rekao je Hangači.

„Već deset godina unazad naše udruženje obnavlja ovakva i slična groblja, najviše smo radili u Ukrajini i tamo smo obnovili groblje iz Prvog i Drugog svetskog rata. Ima puno vojnika koji su nestali nakog Prvog i Drugog svetskog rata i kojima se gubi trag, a mi obnovom ovakvih vojničkih groblja pokušavamo da nađemo te vojnike, da njihovi potomci mogu naći svoje pretke i saznati gde su sahranjeni. Siguran sam da ime koje se nalazi na ovoj pločici, može prepoznati neko u Mađarskoj, što bi veoma značilo za tu porodicu i za naše udruženje. Planiramo da sve radove završimo do oktobra 2020. godine i onda očekujemo osveštanje ovog groblja i blagoslov za sve koji ovde leže. Sada su završeni najgrublji radovi, a iduće godine kada budete došli videćete obnovljene sve krstove i vraćene sve pločice, i ja se nadam da će belocrvani doći tada na osveštanje ovog groblja.“ – dodao je zastupnik udruženja Ištvan Hangači.

Vojno groblje u Beloj Crkvi nekada - Foto: arhiva Živana Ištvanića
Vojno groblje u Beloj Crkvi nekada – Foto: arhiva Živana Ištvanića

„Nemačko ratno vojno groblje sa spomeničkim obeležijima stradalih za vreme Prvog svetskog rata (1914-1918) nastalo je radom jednog belocrkvanskog ženskog dobrotvornog i humanitarnog udruženja i osveštano je 1922. godine na prigodnom ceremonijalu. Ovaj sakralni objekat čine dve zasebne celine: mali mauzolej sa grobnicom i kamenim krstom u kojoj su sahranjeni poginuli iz opštine Bela Crkva i zasebnom parcelom sa grobovima nemačkih vojnika, među kojima se nalaze i neki dobrovoljci iz Italije, koji su najvećim delom stradali u Srbiji“  – rekla je Edit Fišer, animator Rimokatoličke crkvene župe u Beloj Crkvi.

Slične vesti

Prokomentariši vest