Promocija knjige „Jeleni Dunavsko – Karpatskog basena“ u Narodnoj biblioteci (VIDEO)

promocija monografije Jeleni Bela Crkva

U Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi održana je promocija monografije „Jeleni Dunavsko – Karpatskog basena“ autora Jovana Bradvarovića.

„Ova savremeno opremljena i bogato ilustrovana monografija nastala je kao plod dvadestogodišnjeg rada autora na poslovima lovstva i gajenja divljači u lovištima Južnog Banata i specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“, tako da je Jovan Bradvarović svoju ljubav prema poslu i profesionalnom radu na najbolji i najkorisniji način iskazao kroz ovo vredno i za istraživače, posebno mlade, značajno delo“ – rekao je direktor Narodne biblioteke Radovan Marković.

Jelen je jedna impresivna životinja, krasi ih velika kruna na glavi teška 12 kg, i ko je imao priliku da ih jednom sretne u prirodi teško ga može zaboraviti. Autor monografije „Jeleni Dunavsko- Karpatskog basena“ ceo svoj radni vek posvetio je upravo ovoj životinji.

„Prvog dana na poslu, 1986. godine, ja sam se javio u Deliblatsku šumsku upravu. Krenuli smo da mi pokažu teren na kom ću raditi i sticajem okolnosti izašao je jelen ispred nas, i upravo je to odredilo moj budući rad, slika koju sam tad video je promenila sve. Ja sam se tada okrenuo ka lovstvu, a ne prema gajenju i korišćenju šuma, i radim dvadeset i pet godina kao lovni radnik, a danas kao inspektor“ – istakao je autor monografije Jovan Bradvarović.

Iako je tema ove monografije jelen, mnogo toga kroz pisanje o jelenu može da se sazna o Južnom Banatu i Deliblatskoj peščari i susednoj nam Rumuniji, što čini da ova studija ima u sebi dosta analitičkog i naučno-istraživačkog, a koje je vezano za ovo podneblje.

Na prezentaciji monografije su, osim autora, govorili i njegovi prijatelji i saradnici Bora Otić novinar i autor emisije „Petkazanje“, likovni umetnik Javor Rašajski koji je radio ilustracije za knjigu, kao i autor fotografija, fotoreporter Jaroslav Pap, čije su fotografije jelena i prirode posetioci mogli da pogledaju nakon promocije monografije.

Jovan Bradvarović završio je magistarske studije na Šumarskom fakultetu u Beogradu, a ova monografija zapravo je trebalo da bude doktorska disertacija koje se odrekao na sreću mnogih poznavalaca ove životinje, jer je nastala ova vredna knjiga.

Slične vesti

Prokomentariši vest