Promocija zbirke pesama Saška Jovanovića u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi (VIDEO)

sasko jovanovic

U subotu, 11. novembra, u prepunoj čitaonici Narodne biblioteke u Beloj Crkvi, održana je promocija zbirke poezije „Zaviri u srce“, autora Saška Jovanovića.

O autoru i o zbirci govorio je direktor Narodne biblioteke Radovan Marković, koji je, tom prilikom, rekao:

„Ono što je karakteristika za ovu knjigu je da protok vremena za Saška Jovanovića ne znači i slabljenje i protok inspiracije. Naprotiv, ova knjiga kao da otkriva pojačanu inspiraciju autora, bez obzira na vreme koje neumitno ide i koje je u svojoj postojanosti jače od svih nas koji imamo svoju biološku prolaznost“.

„Ovog puta, za razliku od ranih radova, racionalno je grublji a emocionalno ranjiviji, što je odlika ljudi, a naročito pesnika, koji u tim godinama nekako polako, intuitivno ili racionalno, zavisno od karaktera i stepena emocionalne osetljivosti i zrelosti, svode životne račune. Crvena nit ove knjige nije u žalu i seti, nego, naprotiv, u radosti, raspoloženju, lepoti i ljubavi kao takvoj, koja je bila i potrebi da traje, kao i svesna uzaludna želja za savršenstvom koje ne možemo da dokučimo“ – dodao je Marković.

Recenzent ove zbirke, profesor književnosti Slavica Ilić, navodi: „To je nežna, elegična lepota mirenja sa sobom, ljudima i životom. Zrela lepota iskustva života samog pesnika. Njegov tok svesti je mirna reka čoveka koji svodi polako račune, ali ne i konačno. Prerano je za to. Od života još mnogo očekuje, pa sam sigurna da će posle ove doći nova zbirka stihova“.

Saško Jovanović je rođen 1949. godine u Beloj Crkvi. Studirao je u Beogradu i Sarajevu, a za sebe kaže da je, osim nekoliko proputovanja po svetu, čitav život proveo u Beloj Crkvi.

Slične vesti

Prokomentariši vest