Prva akcija belocrkvanskih planinara u ovoj godini (FOTO)

Članovi Planinarskog društva „Karpati“ iz Bele Crkve 13. januara ove godine učestvovali su u tradicionalnoj republičkoj akciji Planinarskog saveza Srbije „Božićni uspon na Rtanj“.

Pored tradicionalnog Vidovdanskog noćnog uspona na Rtanj na kome je PD „Karpati“ već učestvovalo, izazov je bio uspon u zimskim uslovima. Na uspon je krenulo šest članova Društva: Uglješa Kuželka, Luka Rosić, Predrag Milovanović, Branislav Tufegdžić, Sretko Blagojević i Srđan Jovanov.

„Priželjkivali smo sneg, ali vedro vreme. Medjutim dočekao nas je sneg, magla i izuzetno jak vetar. Još jedan izazov je bio izbor staze. Išli smo izuzetno zahtevnom severnom stranom do vrha Rtnja (Šiljak) na 1565 metara nadmoske visine, odnosno do krsta koji obeležava mesto nekadašnje kapele Svetog Đorđa, koji je obavezno mesto pohoda planinara. Planina je pokazale sve svoje ćudi u zimskim uslovima. Izuzetno jak vetar, sneg, poledica. Ali uz odgovarajuću opremu takvi uslovi mogu da se savladaju. Ono što je izuzetno važno je da su svi naši članovi uspešno savladali stazu i stekli jedno novo veliko iskustvo.“ – kaže Uglješa Kuželka, nakon povratka u Belu Crkvu.

Po informacijama organizatora na obe staze uspona prošlo je oko 1300 planinara iz cele Srbije, iz 75 društava.

  • karp1
  • karp2
  • karp5
  • karp6
  • karp8

Slične vesti

Prokomentariši vest