Radionica o unapređivanju jezičkih prava u Beloj Crkvi (VIDEO)

Unapredjivanje jezickih prava

Organizacija „Češka beseda Beograd“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, u partnerstvu sa Opštinom Bela Crkva i Nacionalnim savetima Rumuna, Mađara i Čeha, realizuje projekat „Unapređivanje jezičkih prava u opštini Bela Crkva“.

U okviru projekta održan je prvi sastanak 4. oktobra 2017. godine u Beloj Crkvi, kome su pored koordinatora projekta prisustvovali predstavnici Opštine Bela Crkva, predstavnici/ce nezavisnih republičkih i pokrajinskih organa, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici nadležnih sudova i tužilaštva.

U opštini Bela Crkva u službenoj upotrebi su četiri jezika: srpski, rumunski, mađarski i češki. Projekat traje godinu dana i usmeren je na izradu i promociju sistemskih rešenja za potpuno ostvarivanje prava nacionalnih manjina za upotrebu jezika i pisma kako bi ovu opštinu učinili dobrim modelom za sve ostale lokalne samouprave na teritoriji Srbije.

Sastanak je otvorio g. Milan Fürst, predsednik Češke besede Beograd, organizacije koja koordinira realizaciju projekta jezičkih prava u opštini Bela Crkva. On je pozdravio prisutne i upoznao ih sa aktivnostima organizacije koju predstavlja, kao i sa ciljevima i aktivnostima projekta. Nakon toga prisutni su podelili svoja iskustva iz oblasti ostvarivanja prava građana/ki na upotrebu jezika i pisma u organima i institucijama u opštini Bela Crkva, što će poslužiti kao polazna osnova za definisanje sistemskih rešenja za Unapređivanje jezičkih prava.

Rezultati projekta biće promovisani, između ostalog, na završnoj konferenciji koja je planirana za jun 2018. godine u Beloj Crkvi.

Slične vesti

Prokomentariši vest