U Beloj Crkvi obeležen dan prevremeno rođenih beba (VIDEO)

Prevremeno rodjena deca

Širom sveta 17. novembra organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizuje ovu temu.

O obeležavanju ovog datuma razgovarali smo sa dr Ivanom Vuk – Nikolić, lekarom na specijalizaciji iz pedijatrije, specijalistom akademskih nauka iz endokrinologije i majkom prevremeno rođene bebe.

„U svetu se, svake godine, pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji, više od 4000, ili 11 beba svakoga dana. Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mladje od 5 godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba. Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije“ – kaže dr Ivana Vuk – Nikolić.

„Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka. Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu. U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost, strah. Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“ koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice“ – rekla je dr Ivana Vuk – Nikolić.

Bela Crkva je ove godine mesto u kome je simbolično obeležen Dan prevremeno rođene dece. U znak podrške hrabrim malim divovima, proteklog vikenda Gradski park, zgrada Suda, Tehnička škola „Sava Munćan“, Omladinski klub Kancelarije za mlade i sat u Glavnoj ulici bili su osvetljeni ljubičastom bojom.

Park BC Ljubicasto

Slične vesti

Prokomentariši vest