Prvi rock festival „Srpski Banat“ održan u subotu 17. avgusta u Češkom Selu (VIDEO)

banat-festival-cesko-selo

Festival je ove godine po prvi put organizovao Nacionalni  savet češke nacionalne manjine u saradnji sa lokalnom samoupravom opštine Bela Crkva, uz podršku organizatora tradicionalnog muzičkog festivala „Banat“ u Eibenthalu u Rumuniji. U organizaciji festivala pomogli: su „Češka Beseda“ Češko Selo, „Češka Beseda“ Kruščica, MZ Češko Selo, MZ Kruščica i JKP „Belocrkvanski komunalac“.

Otvaranju festivala prisustvovali su Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta, Jirži Kratki iz Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, zadužen za saradnju sa češkim zajednicama u inostranstvu i predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

„Želja Nacionalnog  saveta češke nacionalne manjine je da oživi ovo autetično selo i da se organizuju muzički sadržaji, koji bi, pre svega, privukli mlađu publiku, a na večerašnjem festivalu nastupiće rock bendovi iz Srbije i iz Češke Republike“ – rekla je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Ambasador Republike Češke u Beogradu Tomas Kuhta izrazio je svoje zadovoljstvo organizacijom festivala „Srpski Banat“.

„Veoma je značajno za festival u Češkom Selu što nastupaju grupe koje učestvuju i na festivalu „Banat“ u Rumuniji, što svakako doprinosi popularizaciji festivala „Srpski Banat“. Drago mi je što je ovako veliki broj ljudi došao i iz Češke Republike i iz okolnih mesta, a Ambasada Republike Češke i Ministarstvo inostranih poslova i Jirži Kratki zadužen za saradnju sa češkim zajednicama u inostranstvu, pružiće podršku ovom festivalu i u narednom periodu“ – rekao je Tomaš Kuhta.

festival banat cesko selo 4

Festival „Banat“ u Rumuniji se ove godine održava po 8. put, na njemu je do sada učestvovalo više desetina muzičkih sastava, uglavnom iz Češke Republike i stecište je, kako lokalnog stanovništva okolnih rumunskih regija, tako i mnogobrojnih posetilaca i turista iz Češke Republike.

„Drago mi je što se festival organizuje u Češkom Selu u srpskom Banatu. Mi smo na inicijativu Češkog nacionalnog saveta sa sedištem u Beloj Crkvi i sa učitelje češkog jezika Standa Havelom, dogovarali da festival koji organizujemo u Rumuniji proširimo i na srpski Banat. Uspeli smo u tome i ovaj festival na neki način briše granicu između rumunskog i srpskog Banata i za nas su Česi koji žive ovde i u Rumuniji jednaki i radujemo se što će festival zaživeti i na ovom području“ – istakao je Šćepan Slani, organizator festivala „Banat“ u Eibentalu Rumunija.

Festival je otvorio muzički  sastav pod nazivom „Ivona džez kvartet“ koji su činili: Ivona Bužek (vokal) student Karlovog univerziteta u Pragu, pedagoški smer klavir i teorija muzike, Dragan Đokić, (klavir), profesor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca, Stefan Stehlik (gitara) student završne godine FMU, odsek džez gitara i Miroslav Šarbanović (bas gitara) student.

Vršački bend pod nazivom „Sa vremena na vreme sviramo“ u sastavu Novica Nikolić, Jovica Panić, Dragan Ćurčić, Borislav Vuković, Nikola Vujović, Ivona Bužek i Dragan Đokić izveo je popularne rock hotove.

Iskusni i dobro poznati muzičari na ovom području bend  „The NEIGHBORS (Twilight D.C)“ – bend u sastavu Dragan Stajković – Siđim, Vaclav Stehlik – Vacko, Vojin Dobrić – Gene, Dragan Perović i Sava Stojanović, svojom svirkom zagrejali su atmosferu na prvom rock festivalu „Srpski Banat“.

Specijalni gosti festivala „Srpski Banat“ bili su članovi sastava „Mister Hajd“, koji su promovisali svoj prvi autorski album. Postavu benda Mister Hajd čine: Aleksandar Filipović – vokali i gitare, Nenad Nikolić – bas, Petar Petrović – bubnjevi, i  Nebojša Božilović – klavijature.

Posebno oduševljenje publike koja je došla iz Češke Republike na festival „Srpski Banat“ izazvao je bend „Hadec“ iz grada Kolin. Bend je na svom repertoaru imao češki folk i rock numere. Na kraju festivala nastupio je sastav „Zlamana“ iz grada Nahod. U pitanju je sastav koji čine mladi muzičari, studenti, koji su na svoj način izveli češke rock numere.

banat festival cesko selo 3

Slične vesti

Prokomentariši vest