U Kruščici obeležena godišnjica Kruščičke bune (VIDEO)

Kruscicka Buna 2

U Kruščici je obeležena 210 godišnjica Kruščičke bune koja je kratko trajala, ali je stanovnici ovog sela redovno obeležavaju kao važan događaj u borbi za život u slobodi.

Prema rečima istoričara, Kruščička buna imala je isti značaj u okviru Prvog srpkog ustanka kao i Francuska revolucija za Evropu, rekao je predsednik Saveta MZ Kruščiča Dragutin Jovanović i pozdravio prisutne goste, predstavnike lokalne samouprave, Češke besede, Nacionalnog saveta čeha, brojnih organizacija i udruženja.

O Kruščičkoj buni govorio je Veroljub Rusovan.

Prema predanju Kruščicu su 1660. godine osnovale srpske porodice iz Crne Gore – Lekić, Todorov, Stajić, Jovičin i Mitrović-Dimitrović.

Osnovana je na tada važnom putu koji je povezivao Aninu, Oravicu i Belu Crkvu sa Banatskom Palankom. Kruščica danas ima upola manje stanovnika nego u 19. veku, a pomenuti period pamti se najviše po Kruščičkoj buni.

U periodu Vojne granice, stanovništvo je živelo u izuzetno teškim uslovima i velikoj diskriminaciji u odnosu na nemačke koloniste, sa puno nameta. Pod vođstvom popa Dimitrija Đorđevića Đaka podignuta je Kruščička buna, podstaknuta slobodarskim duhom koji je Karađorđe širio iz Srbije.

U pobuni su učestvovali i srpski i rumunski seljaci. Na čelu pobunjenih bili su i poručnik Toma Stipeće, penzionisani kapetan Marjan Josifović i poručnik u penziji Pivu Žumanka.

Vođe bune su narodu pokazale pismo koje je navodno uputio Karađorđe, pobuna je oglašena crkvenim zvonima, a onda su krenuli iz Kruščice. Vlast je u krvi ugušila bunu, a Kruščičani su i danas ponosni na ovaj događaj jer je predstavljao veliki korak ka slobodi.

Posledice Ustanka bile su veoma velike, 39 ustanika je procesuirano, čak i oni koji su uspeli da pobegnu kasnije su uhvaćeni. Kasnije su i drugi oficiri za koje se saznalo da su bunu podržavali bili uhapšeni.

O značaju obeležavanja ovog datuma i očuvanju tradicije govorio je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević:

„Lepo je uvek da se okupljamo ovde i obeležavamo ovaj dan, da se setimo naših predaka koji nisu štedeli ni svoje živote za slobodu. Opština Bela Crkva radi na projektima i za ovo selo, kao i za sva ostala. Želim da se viđamo ovde i narednih godina, da nas bude ovde i više, i da se sve ovo prenese i na našu decu. Da se i oni sećaju svega ovoga, i da i u školama uče o svojim precima“ – rekao je Bogosavljević.

Slične vesti

Prokomentariši vest