Akcenti sa XXII redovne sednice SO Bela Crkva (VIDEO)

Sednica SO Bela Crkva

U četvrtak, 21. marta, održana je XXII redovna sednica Skupštine opštine Bela Crkva kojoj je predsedavao Marjan Aleksić, predsednik Skupštine opštine.

Na svom 22. susretu u ovom sazivu, odbornici su usvojili niz odluka, a u okviru Izbora i imenovanja zbog isteka mandata dosadašnjem direktoru JATP Bela Crkva, imenovan je novi v.d. direktor Ivan Janikić.

Odbornici su usvojili novi Poslovnik o radu SO Bela Crkva koji se oslanja na Statut usvojen na prošloj sednici SO Bela Crkva. Usvojena je i Odluka o sprovođenju komasacije za katastarsku opštinu Kusić I, II i III, kao i rešenje o imenovanju Komisije za komasaciju.

O značaju ove odluke govorio je član opštinskog veća resorno zadužen za oblast poljoprivrede Dragan Stanković.

„Odluka o sprovođenju komasacije nam je nepohodna za podnošenje kompletne dokumentacije Pokrajinskom sekretarijata za poljoprivredu koji u toku 2019. godine sufinansira ovu oblast u iznosu od 5 miliona dinara. Ostala sredstva obezbedićemo od Ministarstva poljoprivrede, tako je dogovoreno prilikom posete ministra Nedimovića opštini Bela Crkva. Odlučeno je da se komasacija obavi u katastarskoj opštini Kusić koja je do sada podeljena na tri katastarske opštine, a po novom planu biće jedna celina. Komasacija se odvija u tri kalendarske godine, proces je postepen i studiozan da bi se što bolje i kvalitetnije uradio“ – istakao je Stanković.

Rad 22. redovne sednice SO Bela Crkva protekao je bez učešća pojedinih odbornika opozicije i onih koji se predstavljaju kao lokalni predstavnici tkz. Saveza za Srbiju, što ukazuje na činjenicu, da oni bez obzira što su izbrani da zastupaju interese građana opštine Bela Crkva, svoje delovanje isključivo temelje na ličnim interesima, ne shvatajući da su sednice SO Bela Crkva upravo mesto gde se zastupuju interesi stanovnika opštine Bela Crkva i gde se donose važne odluke za lokalnu zajednicu u celini.

Ovo posebno dolazi do izražaja kada se uzme u obzir činjenica da se na dnevnom redu sednice SO našao predlog Odluke o mreži osnovnih škola na teritoriji opštine Bela Crkva kojim se previđa isti broj škola i isti broj odeljenja, što je od velike važnosti za našu opštinu, imajući u vidu da se određene škole nalaze u pograničnim selima i da se nastava u Grebencu odvija na rumunskom jeziku, u Dobričevu na mađarskom, a u Kruščici se češki jezik izučava fakultativno, što nam je i potvrdio predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić.

„Za opštinu Bela Crkva veoma je važna Odluka o mreži osnovnih škola, koju su odbornici danas usvojili. Ova Odluka podrazumeva da osnovne škole ostanu onakve kakve su danas u smislu jezika, kulture i raznolikosti, da škola u Grebencu u kojoj se nastava odvija na rumunskom jeziku ostane, da ne dođe do smanjenja đaka i zatvaranja škola i ukidanja odeljenja. Kako postoje nagoveštaji da će zbog racionalizacije doći do smanjenja broja škola i odeljenja, mi ovom Odlukom pokušavamo da sačuvamo naše osnovne škole. Ovo je dobar korak i dobra signal iz Bele Crkve ka višim nivoima vlasti. Poslaćemo Odluku Pokrajinskoj vladi, kojom želimo da u Beloj Crkvi zadržimo sve postojeće škole, sva odeljenja, uzimajući u obzir sve naše komparativne prednosti, a to su blizina granice i velika raznolikost koja nas krasi“ – istakao je predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić.

Od donetih odluka pomenućemo još i Odluku o stajalištima na teritoriji opštine Bela Crkva, a usvojen je i Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji opštine Bela Crkva za 2019. godinu i Program korišćenja sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje mineralnih sirovina i geotermalnih resursa opštine Bela Crkva za 2019. godinu.

Slične vesti

Prokomentariši vest