Akcenti sa XXIII redovne sednice Skupštine opštine Bela Crkva (VIDEO)

Sednica SO Bela Crkva

U četvrtak, 24. aprila, održana je 23. redovna sednica Skupštine opštine Bela Crkva, kojoj je predsedavao Marjan Aleksić, predsednik Skupštine opštine.

Na svom 23. susretu u ovom sazivu, odbornici su usvojili niz odluka, a jedna od značajnijih je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Bela Crkva za 2019. godinu – prvi rebalans.

U obrazloženju ove Odluke načelnica odeljenja za finansije Svetlana Kitanović je navela:

„Osnovi razlog za izradu prvog rebalansa budžeta za 2019. godinu je preraspodela pojednih pozicija u budžetu, pristigla namenska sredstva od viših nivoa vlasti koja Odlukom nisu bila predviđena i raspodela suficita iz prethodnih godina. Takođe, pojavila se potreba planiranja izdataka za kapitalne projekte za budžetsku 2020. godinu u iznosu od 138.200.000,00 dinara a koji su nastali izmenom projektne dokumentacije. Na osnovu ove odluke, projektovan je prvi rebalans budžeta opštine Bela crkva za 2019. godinu na iznos od 772.956.242,00 dinara“ – rekla je Kitanović.

Odbornici su usvojili i inicijativu Predsednika opštine i opštinskog veća za izmenu Odluke Skupštine APV od 2015. godine u smislu revizije obuhvata studije zaštite Predela izuzetnih odlika „Karaš-Nera“.

„Na sastanku u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine održanom 15. aprila ove godine, u prisustvu Đorđa Milića, pomoćnika potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke dr Zorane Mihajlović, sa pomoćnikom pokrajinskog Sekretara za urbanizma i zaštitu životne sredine Ratkom Bajčetićem, posignut je dogovor da opština Bela Crkva pokrene inicijativu za izmenu akta i revizuju studije zaštite Predela izuzetnih odlika „Karaš-Nera“ donesene na Skupštini APV 2015. godine. Izmena bi se sastojala u smanjenju obuhvata granica zaštićenog područja, kao i zone uticaja, što je u interesu opštine Bela Crkva“ – istakao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević u svom obraćanju na sednici Skupštine.

Predsednik Skupštine opštine Bela Crkva Marjan Aleksić istakao je važnost donesenih odluka na 23. sednici lokalnog parlamenta.

„Opština Bela Crkva aplicirala je određenim projektima ka višim nivoima vlasti, pa se pojavila potreba da ta sredstva planiramo za budžet sledeće godine, pre svega sredstva za sportsku salu, koja su opredeljena za našu opštinu u iznosu od 138 miliona dinara“ – rekao je Aleksić.

Što se Inicijative predsednika opštine koju su odbornici usvojili tiče, predsednik SO Bela Crkva Marjan Alekisć objašnjava da je pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine napravio Predlog povećanja obuhvata zaštićenog područja „Karaš-Nera“ sa određenim stepenima zaštite.

„Ova granica obuhvata zaštićenog područja za opštinu Bela Crkva je jako velika, nismo za to da se zona uticaja proširi i na industrijsku zonu, što bi onemogućilo razvoj naše opštinu, a nismo ni za to da se zona uticaja proširi u toj meri i na naseljena mesta Kusić i Vračev Gaj. Tim novim planom oko 60% teritorije opštine Bela Crkva bilo bi pod nekim stepenom zaštite ili pod zonom uticaja, što je ograničavajući faktor za razvoj naše opštine u budućnosti. Poljoprivrednici u toj oblasti ne bi mogli da se bave poljoprivrednom proizvodnjom kao do sada, već samo organskom poljoprivredom što je jako teško za sadašnje uslove“ – dodao je Marjan Aleksić.

U okviri Izbora i imenovanja odbornici su usvojili predlog Komsiije za kadrovska i administrativna pitanja koji podrazumeva određene promene u Nadzornim odborima Javnih preduzeća.

Slične vesti

Prokomentariši vest