Belocrkvanska biblioteka bogatija za 330 knjiga na ruskom jeziku

Predstavnici Ruskog fonda kulture i NVO“Ruska humanitarna misija“ prilikom nedavnog boravka u Beloj Crkvi obišli su Narodnu biblioteku i donirali 330 knjiga na ruskom jeziku.

Narodna biblioteka u Beloj Crkvi raspolaže solidnim fondom knjiga na ruskom jeziku, sa donacijom dve organizacije iz Rusije on je uvećan i korisnicima školskog uzrasta će biti lakše da savladaju ruski jezik, a starijima da obnove znanje.

– Zahvalni smo donatorima, ovaj poklon nam puno znači ne samo zbog knjižnog fonda već i kao gest prijateljstva. Napravićemo posebnu policu za legat organizacija iz Rusije, kaže Radovan Marković, direktor Narodne biblioteke i muzeja

Pažnju nam je privukla knjiga V.A.Gurkovskog „Ruski kadetski korpusi“ izvan Rusije u kojoj je autor detaljno obradio osnivanje i rad korpusa „Velikog kneza Konstantina Konstantinoviča“ koji je postojao u Beloj Crkvi.

Uz ovu knjigu donirana su brojna dela velikih ruskih pisaca čija dela se obično traže za izučavanje prilikom izrade seminarskih i drugih radova, i to nije sve.

– Ima razne literature, klasičnih romana, dečijih enciklopedija. Nama će ovaj poklon dobro doći, građani traže knjige na ruskom, naročito stariji koji žele da obnove znanje.

U toku je katalogizacija knjiga i uskoro će naši korisnici moći da ih pozajmljuju i čitaju, rekla je Maja Cesarec, viši knjižničar.

U belocrkvanskom „hramu“ knjige i kulture u toku su i pripreme programa koji će biti realizovani u čitaonici u okviru Belocrkvanskog karnevala.

Slične vesti