Rekordan broj učesnika na Danu pešačenja

Dan pešačenja Bela Crkva

Već treću godinu zaredom u Beloj Crkvi obeležen je Dan pešačanja. U pitanju je republička akcija koju je pokrenuo Planinarski savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Planinarsko društvo „Karpati“, koje je član saveza od osnivanja, organizovalo je pešačku turu ka reci Neri, a ove godine zabeležen je najveći broj učesnika akcija do sada.

„Za razliku od prethodne dve godine, kada su lokacije bile Zagajička brda i Mali pesak, ove godine smo odlučili da polazak bude iz Bele Crkve, odnosno iz Gradskog parka, kako bi što više ljudi moglo da uzme aktivno učešće. I bili smo upravu. Činjenica da je staza od Gradskog parka do reke Nere u dužini od 7km ukupno, uticala je i na brojnost, koja je bila van svih očekivanja. U odnosu na prošlogodišnjih 78 učesnika, ove godine je broj bio čak 341, a sve zahvaljujući školama, koje su na preporuku Ministarstva prosvete, uzele aktivno učešće u ovoj republičkoj akciji, a koja za cilj ima pešačenje kao vid sporta i rekreacije, kao i socijalni i edukativni karakter, jer se deca tokom trajanja akcije druže i upoznaju okolinu u kojoj žive, te ovim putem zahvaljujemo direktorima škola, profesorima i nastavnicima, a naročito učiteljicama razredne nastave koje su na pešačenje povele najmlađe“ – rekla je sekretar PD „Karpati“ Milica Knežević.

Dan pešačenja Bela Crkva

Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

„Broj učesnika je bio zaista veliko iznenađenje, te je i odgovornost na organizatorima bila veća. Staza je bila duga oko 7km u oba pravca, a kolona učesnika je bila nepregledna. Od Gradskog parka krenuli smo put reke Nere pešačkom stazom, nekadašnjom alejom, a zatim i zemljanim putem do same gradske plaže na Neri. Učesnicima su na cilju podeljeni slatikiši, imali su mogućnost i da čuju ponešto o reci Neri, koja je deo zaštićenog područja Predeo izuzetnih odlika „Karaš-Nera“, te smo, nakon zajedničkog fotografisanja, krenuli istim putem nazad. A, Nera k’o Nera, dočekala nas je u prelepim bojama, onako čista i zlatonosna, planinaska, a u ravnici, što sa živim svetom koji je nastanjuje predstavlja njenu posebnost“ – istako je član društva Uglješa Kuželka.

Dan pešačenja Bela Crkva

„Moram da kažem da je akcija imala i ekološki karakter. Naime, uočeno je da su pojedinci ostavljali smeće za sobom, te je i jedna plastična flaša od vode, koju su dobili od organizatora, završila u reci. To je bila prilika da se kaže nešto i o ekologiji, odnosno da naša okolina zavisi od nas samih i odlučili smo da to i pokažemo na delu. Mnogi učesnici su pomogli vodičima i organizatorima, te je duž cele trase, sakupljeno skoro desetak velikih džakova uglanom plastike, limenki i sličnog otpada koji je zatim odložen na odgovarajuće mesto“ – dodao je Kuželka.

Planinarsko društvo Karpati

S obzirom da broj učesnika ove republičke akcije raste iz godine u godinu, kako na nivou Srbije tako i u Beloj Crkvi, Dan pešačenja 2020. će predstavljati veliki izazov. Planinarsko društvo „Karpati“ iz Bele Crkve poziva sve zainteresovane građane naše opštine, a i šire, da se priključe Društvu i budu aktivni u pešačenju i prirodi tokom cele godine.

Dan pešačenja Bela Crkva

Slične vesti

Prokomentariši vest