14. Vajarska kolonija u Jasenovu (VIDEO)

14.-vajarska-kolonija-Jasenovo

Vajarska kolonija u Jasenovu postala je internacionalna manifestacija sa preko 100 realizovanih skulptura respektabilnih umetnika iz različitih zemalja. U okviru kolonije, iz godinu u godinu nastaju radovi različitih likovnih izraza i senzibiliteta visokog umetničkog kvaliteta.

Svedočanstva o vezi umetnika i prelepog ambijenta plaže Gat i slapova reke Karaš, nalaze se u parku skulptura, nastalom iz ove višegodišnje razmene energija.

U parku skulptura je do sada postavljeno preko 50 dela, a iz godine u godinu taj broj raste. Specifičnost ovog park-muzeja na otvorenom, koji je dostupan tokom cele godine svim posetiocima plaže „Gat“ na reci Karaš, je u tome što broji najveći broj skulptura u drvetu na otvorenom, ne samo u Srbiji već i u ovom delu Evrope. Selektor kolonije, profesor Slobodan Savić je i čuveni restaurator, tako da su skulpture, bez obzira na vremenske prilike, u dobrom stanju.

Ove godine u organizaciji Eko društva „Karaš“ i Mesne zajednice Jasenovo, umetnici iz Srbije, Japana, Meksika i Kine stvarali su svoja dela tokom sedam dana uz obalu reke Karaš, u hladovini šume, nalazeći svoju inspiraciju u predivnom predelu koji ih okružuje, u skladu sa svojim promišljanjima i prvobitnom idejom koju su doneli sa sobom.

Umetnici iz Srbije – profesor Marko Lađušić, Aleksandar Večerinović, Milivoje Aksentijević, Ljubica Grujić kao i umetnici iz inostranstva Taro Sakamato (Japan), Kiaodan Hiang (Kina) i Pedro Hesus Orea Rejes (Meksiko) izabrali su svoje komade drveta i pretvorili ih u umetnička dela, koja će naći svoje mesto u parku sklulptura.

„Ja sam umetnica iz Kine i ovo je moj prvi boravak u Srbiji. Veoma cenim ovu priliku. Uglavnom se bavim slikarstvom, tako da je ovo moje prvo iskustvo sa skulpturom. Ovo mesto je zaista impresivno, sa svim ovim profesionalnim umetnicima oko mene. Razmenjujemo svoja razmišljanja i iskustva i oni mi pomažu oko tehničkih detalja ili inspiracije. Moja skulptura će se sastojati iz četiri dela, i njena ideja je povezivanje prirode sa ženskim telom“ – rekla je Kiaodan Hiang.

Profesori „Univerziteta Meksika“ u Verakruzu, Meksiko, Milena Milošević i Uroš Ušćebrka, nisu želeli da propuste priliku da učestvuju na vajarskoj koloniji u Jasenovu, ove godine na malo drugačiji način. Naime, oni su svoj projekat koji su radili u Portugalu, preneli i na plažu Gat, uradili su tri stolice koje će biti postavljene uz obalu reke Karaš, kako bi svi mogli da sagledaju ovaj prostor iz drugačije pesperktive i dožive reku na drugačiji način.

„Moje ime je Pedro. Došao sam ovde po pozivu profesora Uroša. Kada sam došao, bio sam iznenađen različitošću između Srbije i Meksika i osećao sam se kao dete koje otkriva nove stvari. Jako mi se dopada ceo ovaj ambijent, zato što je potpuno drugačiji od bilo čega što sam očekivao, i s obzirom da se osećam kao dete, na neki spontan način mi je došla ideja da napravim tipične meksičke igračke. Učestvovao sam već na likovnoj koloniji u Tršiću, gde sam pravio čigru, a ovde pravim igračku u obliku viska. Sama činjenica da sam inspirisan mestom i da je na spontan način nastala ideja da pravim igračke, donosi mi posebne emocije“ – istakao je Pedro Hesus Orea Rejes

Umetnica iz Japana Juri Hamada odlučila je da meštanima Jasenova pokloni mural sa motivima cveća koji su ukorenjeni u japanskoj kulturi, tako da je oslikala zid na zgradi koja se nalazi na putu za reku Karaš.

„Na ovom zidu naslikala sam mural sa motivima iz prirode, u pastelnim bojama. U Srbiji je divno, i veoma mi je drago što sam ovde“ – rekla je umetnica iz Japana.

mural jasenovo

Srpko Savić, osnivač i organizator Kolonije, kao i Jovana Petković iz organizacionog odbora, zadovoljani su kvalitetom radova nastalih tokom Kolonije i nadaju se da će ona, kao i Park skulptura, pomoći u boljem pozicioniranju Jasenova i Bele Crkve, na domaćoj, pa i na svetskoj kulturnoj mapi.

Sve je počelo pre 15 godina sa idejom da se izgradi Muzički paviljon na ovom prostoru, a stvorena je najveća zbirka drvenih skulptura u Srbiji. Organizatori kažu da Muzički paviljon još uvek nisu napravili, ali od njega ne odustaju…..

Slične vesti

Prokomentariši vest