Bogojavljenje – Jordan na Neri (VIDEO)

Bogojavljenje na Neri

Bog se javi – odjekivalo je i ove godine sa leve i desne obale Nere kod Vračev Gaja, na Bogojavljenje.

Tradicionalno od 1991 godine, na Bogojavljenje sakuplja se srpski narod sa obe strane reke Nere, razdvojen 1919. godine povačenjem granice između Srbije i Rumunije.

Litiju iz Vračev Gaja je predvodio episkop banatski Nikanor, a iz mesta Sokolovac u Rumuniji, naseljenog pretežno Srbima, episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan, uz učešće sveštenstva i velikog broja meštana.

Nakon službe i osvećenja reke Nere, koja u tom trenutku postaje „banatski Jordan“, u vodu je bačen časni krst, za koji plivali članovu KPA „Bela Crkva“, belocrkvanski sportisti, jedanaestoro momaka, a ove godine se takmičio i jedan plivač sa rumunske strane. Čast da krst, koji je bačen u Neru sa naše strane, donese na rumunsku obalu, pripala je ove godine Morun Urošu.

Ovom svečanom obeležavanju prisustvovao je predsednik opštine Bela Crkva, Darko Bogosavljević i predsednica opštine Sokolovac, Olga Gica, iz susedne nam Rumunije.

Kao i svake godine, organizatori ovog svečanog obeležavanja su Crkvena opština Vračev Gaj i Savet Mesne zajednice ovog naseljenog mesta, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva.

Da sve protekne u naboljem redu i ove pobrinuli su se članovi KPA „Bela Crkva“.

Slične vesti

Prokomentariši vest