Bogojavljenje na reci Neri (VIDEO)

Bogojavljenje na Neri 1

„Bog se javi“ – odjekivalo je i ove godine sa leve i desne obale Nere kod Vračev Gaja, na Bogojavljenje.Tradicionalno od 1991. godine, na Bogojavljenje sakuplja se srpski narod sa obe strane reke Nere, razdvojen 1919. godine povlačenjem granice između Srbije i Rumunije.

Litiju iz Vračev Gaja je predvodio episkop banatski Nikanor, a iz mesta Sokolovac u Rumuniji, naseljenog pretežno Srbima, episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan, uz učešće sveštenstva i velikog broja meštana.

Nakon službe i osvećenja reke Nere, koja u tom trenutku postaje „banatski Jordan“, u vodu je bačen časni krst, za koji je ove godine plivalo devetoro momaka iz opštine Bela Crkva i jedan plivač sa rumunske strane. Čast da krst, koji je bačen u Neru sa rumunske strane, donese na na našu obalu, pripala je ove godine Ivković Radetu. Krst ove godine ostaje u Srbiji i naredne godine će biti bačen u Neru sa naše strane.

Ovom svečanom obeležavanju prisustvovao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević i predsednica opštine Sokolovac Olga Gica, iz susedne nam Rumunije.

Kao i svake godine, organizatori ovog svečanog obeležavanja su Crkvena opština Vračev Gaj i Savet Mesne zajednice ovog naseljenog mesta, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva. Da sve protekne u naboljem redu i ove godine pobrinuli su se članovi KPA „Bela Crkva“.

Uz pozdrav „Bog se javi – Vaistinu se javi“, rastali su se stanovnici Sokolovca i Vračevog Gaja do naredne godine.

Bogojavljenje na Neri 2

Slične vesti

Prokomentariši vest