Dom zdravlja „Bela Crkva“ sproveo akciju preventivnih pregleda

Dom zdravlja Bela Crkva Svetski dan srca

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, ove godine pod sloganom „OBEĆAVAM DA… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca“, Dom zdravlja „Bela Crkva“ sproveo je besplatne preventivne preglede u gradu i u selima. Tokom ovih pregleda, svi zainteresovani mogli su da provere rad srca, krvni pritisak, kao i nivo šećera u krvi, ali i da dobiju korisne saveta.

Svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umre preko 17 miliona ljudi, što ovaj uzrok smrti stavlja na prvo mesto. Zbog ovog zabrinjavajućeg podatka ustanovljen je Svetski dan srca, kako bi se podigla svest stanovništva da se oboljevanje i umiranje od ovih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života, ali i unapredile mere prevencije. Svetska federacija za srce, ističe da se 80% prevremene smrti usled bolesti srca i moždanog udara može sprečiti kontrolom faktora rizika, u koje spadaju fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i pušenje.

Preventivne preglede u svim naseljenim mestima opštine Bela Crkva sprovela su dva tima belocrkvanskog Doma zdravlja. Jedan tim činili su lekar i medicinska sestra koji su radili EKG, dok su drugi tim činile medicinske sestre Patronažne službe, koje su merile krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Dom Zdravlja BC besplatni pregledi

Ovu mogućnost iskoristila su 282 stanovnika opštine Bela Crkva, 140 pregleda je bilo u naseljenim mestima, a u subotu 29. septembra, na sam Svetski dan srca, bilo je 142 pregleda u Kusiću i u Beloj Crkvi.

Naši sugrađani koji su iskoristili ovu mogućnost da iskontrolišu svoje zdravlje kažu da im ova akcija mnogi znači jer istovremeno obave više pregleda, a posebno im je bilo od značaja što su dobili i aparate za merenje nivoa šećera u krvi.

Slične vesti

Prokomentariši vest