Fašanke u Grebencu (VIDEO)

Fasanke Grebenac

Decenijama unazad, u vreme takozvanih „Belih poklada“, Grebenčani spremaju fašanke, po ugledu na karnevale koji su organizovani u Beloj Crkvi još od 1828. godine, a naročito u periodu od 1911. godine pa do Drugog svetskog rata.

Povorke maskiranih dobile su novu formu, ustalio se model izrade alegorijskih kolica, po kome svaki eksponat ima neku poruku.

Centrom sela je prodefilovalo trinaest eksponata. Na čelu povorke bio je duvački orkestar KUD „Đorđe Kožbuk“, nakon čega su „Kalušari“ odigrali svoju tradicionalnu narodnu igru, kojom se, po običajima koji su specifični za Grebenac, tera zima i doziva proleće.

„Fašanke u Grebencu“ održane su i ove godine pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva. Ova manifestacija je uvrštena u kalendar turističkih manifestacija opštine Bela Crkva, a svojim prisustvom su je podržali i predesdnik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević i član opštinskog veća Ljupče Stanković.

Ove godine je izrađeno trinaest eksponata. Od tog broja, šest eksponata su napravili učenici i nastavnici Osnovne škole „Mihail Sadovenu“, a ostale meštani Grebenca. Pre povorke eksponata, tradicionalno je u školi održan simpozijum sa temom „Fašanke – Karneval kod nas i preko granice“.

Manifestacija je zanimljiva profesorima etnologije, studentima i privrednicima koji se bave etno turizmom, pa je poseta iz godine u godinu velika.

Slične vesti

Prokomentariši vest