Izložba „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“ u Gradskoj galeriji (VIDEO)

otvaranje-izlozbe-galerija

U petak, 10. maja, u Gradskoj galeriji svečano je otvorena izložbena postavka „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“ u okviru projekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina u saradnji sa Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine.

Izložbena postavka nastala je kao plod zajedničkog druženja i rada mladih iz šest nacionalnih zajednica: rusinske, češke, vlaške, srpske, romske i bunjevačke. Učesnici radionica su kroz omiljeni medij mladih, fotografiju, nastojali da zabeleže sve ono što oni doživljavaju kao svoje kulturno nasleđe i sa čime se u tom smislu identifikuju. Na ovaj način kroz fotografiju je podstaknuto njihovo kreativno izražavanje. Cilj je bio da se putem ovih radionica doprinese formiranju vlastitog identiteta mladih i očuvanju sopstvenog kulturnog nasleđa.

Izložba je otvorena prvim javnim nastupom dečijeg hora “Radost” formiranog u saradnji Nacionalnog saveta Čeha, „Škole plus“ i učitelja češkoj jezika Stanislava Havela.

„Drago mi je što uspevamo pre svega decu i mlade da zainteresujemo za češku kulturu. Deca već dva meseca uporno vežbaju, najpre ih je učitelj Stanislav Havel podučavao tekstu, zatim su učiteljice Jasmina Turturea i Ceca Nikolić pomno radile na tome da savladaju melodiju. Napravili smo im odgovarajuće kostime koji su u bojama češke i srpske zastave kako bi i na taj način napravili sponu, a dali smo naziv horu „Radost“, iz razloga što se ta reč isto izgovara na srpskom i češkom jeziku i zato što oni unose radost u našu češku zajednicu. Nacionalni savet češke nacionalne manjine od svog osnivanja sve vreme radi na tome da proširi kulturne delatnosti, da zainteresuje širu publiku, ne samo češke nacionalnosti, već i sve nas koji zajedno živimo i radimo u ovoj multietničkoj zajednici“– rekla je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

izlozba galerija

 

Slične vesti

Prokomentariši vest