Muzički dan na festivalu „Lepota različitosti“ (VIDEO)

Festival-Lepota-Razlicitosti

Udruženje „Češka beseda Kruščica“ i Nacionalni savet češke nacionalne manjine već šestu godinu zaredom organizuju internacionalni i multikulturalni festival „Lepota različitosti“. Festival traje tri dana, a već tradicionalno, drugi dan festivala je muzički i obuhvata nastupe pevačkih društava i muzičkih sekcija. U subotu, 14. jula u dvorištu OŠ „Sava Munćan“ u Kruščici, publika je imala priliku da uživa u srpskoj, češkoj, rumunskoj i slovačkoj narodnoj pesmi.

Pokrovitelji ove manifestacije su Ambasada Republike Češke u Beogradu, Opština Bela Crkva i Nacionalni savet češke nacionalne manjine, a svojim prisustvom podršku su dali šef konzularnog odeljenja Češke ambasade Petra Feikova i predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

Na samom početku nastupio je duvački orkestar KUD „Đorđe Kožbuk“ iz Grebenca, nakon toga pevačka sekcija „Češke Besede Bela Crkva“, ženska pevačka sekcija Kulturnog centra „Mihail Bablinka“ iz Padine, hor OŠ „Sava Munćan“ Kruščica, Dečiji hor iz Rešice (Rumunija) pod nazovom „Poco Apoco“, kao i pevačko društvo „Istok 10“ iz Vršca. Svoju pesmu „Razgovor sa ravnicom“ izvela je pesnikinja rođena u Kruščici, Verica Preda, koja trenutno živi i stvara u Vršcu.

Publika je uživala i u nastupu muzičke grupe „Cimbalova muzika Valaško“ iz Češke Republike iz mesta Valaške Meziriči. U svom repertoaru oni imaju valaške narodne pesme, slovačke pesme, moravske pesme, izvode polke, valcere i čardaše. Muzičari sviraju na različitim instrumentima: violini, kontrabasu, klarinetu, violi, kao i na nezaobilaznom nacionalnom instrumentu – cimbalu. Šef orkestra je Vojteh Gerla, a gost u programu bila je solistkinja Marta Santovjakova – Gerlikova.

Slične vesti

Prokomentariši vest