Narodna igra i pesma u Gradskom parku (VIDEO)

Festival Lepota Razlicitosti

U organizaciji udruženja „Češka Beseda Kruščica“ i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine od 13. do 15. jula održan je šesti po redu internacionalni i multikulturalni festival „Lepota različitosti“.

U petak, 13. jula, „Belocrkvanske mažoretkinje“, folklorne sekcije KUD „Češka Beseda Kruščica“, „Češke Besede Bela Crkva“, KUD „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića i KUD „Đorđe Maletić“ iz Jasenova prodefilovale su centrom Bele Crkve, a nakon toga u Gradskom parku mnogobrojna publika uživala je u srpskoj i češkoj narodnoj igri i pesmi.

Festival je zvanično otvorio predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević, izražavajući svoje zadovoljstvo što je od ove godine festival uvršten u manifestacije od značaja za Opštinu Bela Crkva.

Publika je uživala i u nastupu muzičke grupe „Cimbalova muzika Valaško“ iz Češke Republike iz mesta Valaške Meziriči.

U svom repertoaru imaju valaške narodne pesme, slovačke pesme, moravske pesme, izvode polke, valcere i čardaše. Muzičari sviraju na različitim instrumentima: violini, kontrabasu, klarinetu, violi, kao i na nezaobilaznom nacionalnom instrumentu – cimbalu. Šef orkestra je Vojteh Gerla, a gost u programu je bila solistkinja Marta Santovjakova – Gerlikova.

Slične vesti

Prokomentariši vest