Obeležen dan Svetog Urbana – zaštitnika vinograda

Danas je Spasovdan, danas se mnogi sećaju i Dana mladosti, a daleko manje je onih koji znaju da je danas i dan Svetog Urbana zaštitnika vinograda, vinogradara i vinara, bačvara i krčmara… Takođe, on je bio i zaštitnik Bele Crkve!

Belu Crkvu su osnovali Nemci 1717.godine. Među prvim delatnostima kojima su se belocrkvani bavili bilo je vinogradarstvo, pa ne čudi što je kip Svetog Urbana postavljen tako da “nadgleda” razvoj vinove loze i čuva nju i sve koji u vinogradu rade.

Po njemu se zove i Urvan – brdo sa vinogradima iznad samog grada, (s tim što slovo „b“ izgovaramo kao „v“). Statua sv. Urbana nalazi se upravo na vrhu brda, sa desne strane. Ne može se videti sa puta u ovo doba godine jer je zaklanja olistalo drveće.

1945. godine nekima je smetalo da na brdu stoji kip koji su postavili nemci (koji su inače osnovali mesto i zasadili vinograde), pa su mu krampom polomili glavu i ruku. Te godine, znaju naši stariji sugrađani, nakon strahovitog nevremena sa krupnim gradom koji je uništio svako zrno u vinogradima, tekla je crvena reka grožđanog soka ulicama Bele Crkve.

Puno vremena je prošlo dok je pre više godina arheolog Dimitrije Mita Madas, prijatelj Bele Crkve, ostvario svoju zamisao i popravio taj kip.

Od tada, 25. maja odlazi se na brdo i obavlja ceremonija osveštavanja kipa i vinograda.

Mnoga vinogradarska mesta u Evropi slave ovaj dan, a kod nas najviše na Paliću, čiji je zaštitnik takođe sveti Urban. Kod njih proslavu organizuje opština.

Običaji na taj dan su kombinacija verskog i paganskog, iako je sv. Urban bio i Papa, 16-ti po redu, još u III veku.

Kraj maja je bitan za vinovu lozu, koja počinje da cveta i dobro ili loše vreme nagoveštava dobar ili loš rod te godine. Statua sv. Urbana se u slučaju da je na taj dan vreme lepo kitila i polivala vinom, a ako je vreme loše, polivala prljavom vodom i premazivala blatom.

Danas vremenske prilike ne dopuštaju da se dan Svetog Urbana obeleži po tradiciji, pa evo nekoliko fotografija kako se to inače radilo.

Slične vesti