Odrzane Fašanke u Grebencu (VIDEO)

Fasanke Grebenac 1

Decenijama unazad u vreme takozvanih „belih poklada“ Grebenčani spremaju fašanke, po ugledu na karnevale koji su organizovani u Beloj Crkvi od 1828. a naročito od 1911. godine pa do Drugog svetskog rata.

U sve to upleteni su i prastari paganski običaji vezani za kraj zime i dolazak proleća. Kalušari su ono što ovaj maskenbal razlikuje od ostalih u okolini Bele Crkve, dečaci i neoženjeni mladići pre podneva obilaze svaku kuću u selu. Obučeni u tradicionalnu rumunsku nošnju, uz zvuk melodične kalušarske pesme, oni igraju tradicionalnu igru, kojom se tera zima i zle sile. Red je da domaćini posluže kalušare nečim slatkim, ili pićem, a darovanje kokošijeg jajeta, kao simbola napretka i plodnosti, obavezno je. Pre početka karnevalske povorke u centru sela oni tu igru ponavljaju.

Povorke maskiranih dobile su novu formu, ustalio se model izrade alegorijskih kolica, po kome svaki eksponat ima neku poruku. Ove godine prodefilovalo je 13 grupa, koje su se, kao i ranijih godina, u svojim prikazima bavile aktuelnim temama i prošlošću. U pripremi i izradi eksponata učestvuje OŠ „Mihail Sadoveanu“, a pre svih deca, učitelji i nastavnici škole, roditelji i meštani. Najmlađi Grebenčani predstavili su bombonice, tri musketara, domine, porodicu Adams, a stariji učenici osnovne škole „Mihael Sadoveanu“ prikazali su Nasu, biblioteku, hemičare. Mladi su predstavili podmornicu i mornare, dok su oni stariji prikazali srednji vek i na kraju žurku.

I ove godine Fašanke su održana pod pokroviteljstvom opštine Bela Crkva, a predsednik opštine Darko Bogosavljević istakao je značaj ove manifestacije pre svega za rumunsku zajednicu i očuvanje običaja i kulture, naglašavajući da je pravo bogatstvo belocrkvanske opštine upravo multietičnost i multikulturalnost koja nas krasi.

Fasanke Grebenac 3

Etnolozi sa Beogradskog univerziteta koji svake godine sa studentima obilaze Grebenac u vreme fašanki, kažu da ovaj običaj datira iz doba Rimljana i u stvari predstavlja običaj kojim teraju zimu i označavaju dolazak proleća.

Pre povorke eksponata, tradicionalno je u OŠ „Mihail Sadovenau“ održan simpozijum sa temom „Fašanke – karneval kod nas i preko“ gde su učestvovali prosvetni radnici iz rumunskih škola.

Fasanke Grebenac 2

Slične vesti

Prokomentariši vest