Pokazna vežba Žandarmerije u sredu na Glavnom jezeru

Žandarmerija Srbije

U sredu, 2. avgusta, u 12 sati na Glavnom belocrkvanskom jezeru biće održana pokazna vežba spasavanja na vodi u kojoj će učestvovati ronilačka jedinica Žandarmerije Srbije u sadejstvu sa PS i domom zdravlja Bela Crkva. Vežba je namenjena deci, roditeljima, spasilačkoj službi, a kako se radi o ljudskim životima, očekuje se da se veliki broj Belocrkvana pojavi i vidi vežbu.

Na inicijativu Ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića, pokrenuta je kampanja informisanja građana o izazovima koji ih čekaju ukoliko nepripremljeni ili pod dejstvom alkohola uđu u vodu.

Rekreaciji i sportovima na vodi raduje se gotovo svako i želi da u njima uživa, ali postoji i pravilo – koliko je voda dobra, toliko je treba i poštovati. Prošle godine je u našoj zemlji stradalo čak 114 utopljenika, a prema iskustvima spasilaca, ovaj broj se povećava iz godine u godinu. Služba spasavanja na vodi u Beloj Crkvi ima najbolje rezultate u Vojvodini, ali će im ova pokazna vežba svakako značiti kao dodatna edukacija.

Pokazna vežba je osmišljena u dva segmenta, jedan će se odnositi na spasavanje neplivača, a drugi na spasavanje alkoholisanih osoba koje sebe dovode u opasnost. U vežbi će učestvovati nautičar, ronioci i lekar Žandarmerije Srbije sa desantnim čamcima. Vežbu će pratiti i objašnjenje svih postupaka uz edukaciju o ponašanju na jezerima i rekama.

Vežba je održana na Regati u Bajinoj bašti i prilikom otvaranja kupališne sezone na Adi Ciganliji, posle Bele Crkve biće održana na Lidu u Novom Sadu, na Borskom i Srebrnom jezeru.

Od septembra će biti organizovan ciklus predavanja u školama o bezbednosti na vodi.

Slične vesti

Prokomentariši vest