Saradnja dve srednje škole iz Bele Crkve i Vršca – realizacija projekta „Bezbednost mladih“

Sekcija za bezbednost saobracaja

Prema Strategiji bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije za period od 2015. do 2020. godine, mladi su visoko ugrožena kategoriju učesnika u saobraćaju. Zajedničkim radom Tehničke škole „Sava Munćan“ i Poljoprivredne škola „Vršac“, trenutno se realizuju dva projekta iz oblasti bezbednosti mladih na teritoriji Opštine Bela Crkva i grada Vršca, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport.

„Cilj projekata je da povećamo bezbednost mladih učesnika u saobraćaju kroz aktivnosti prevencije i direktnog rada sa mladima, saradnjom dve škole iz susednih mesta, kao i da uključimo lokalne samouprave i druge subjekte iz ove oblasti radi rešavanja ovog problema. Dosadašnja iskustva u unapređenju bezbednosti mladih u saobraćaju iz opštine Bela Crkva treba preneti na teritoriju grada Vršaca neposrednim i zajedničkim radom učenika saobraćajne struke Tehničke škole „Sava Munćan“ i Poljoprivredne škola „Vršac“.“ – kaže Igor Ivašković, profesor saobraćajne grupe predmeta.

Prva pomoc

Ciljna grupa su mladi učesnici u saobraćaju sa posebnim akcentom na mlade bicikliste. Trenutno je u toku vršnjačka edukacija mladih učesnika u saobraćaju, koju zajedno realizuju učenici Sekcije za bezbednost saobraćaja obe škole u Poljoprivrednoj školi „Vršac“ u Vršcu, kao i vršnjačka edukacija mladih biciklista iz prve pomoći u Tehničkoj školi „Sava Munćan“ u Beloj Crkvi.

Projekte su podržali Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Saveti za bezbednost saobraćaja opštine Bela Crkva i grada Vršca, Crveni krst i Kancelarija za mlade opštine Bela Crkva.

Učenici obe srednje škole su pokazali izuzetno interesovanje za zajedničko učešće u vršnjačkoj edukaciji u projektima, a najbolje rezultate su postizale mešovite ekipe učenika. Ovo su prvi projekti koji se realizuju saradnjom dve škole, a jedan od rezultata je i osnivanje Sekcije za bezbednost saobraćaja u Poljoprivrednoj školi u Vršcu.

Slične vesti

Prokomentariši vest