Uspešno realizovan IPA projekat „Čuvari tradicije“ (VIDEO)

Cuvari Tradicije

Povodom realizacije IPA projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije „Čuvari tradicije“ u velikoj sali SO Bela Crkva održana je završna konferencija. Projekat „Čuvari tradicije“ zajedno sprovode opština Bela Crkva, opština Svinjice iz Rumunije i Udruženje „Tomilend“ iz Moldave Nove.

Na konferenciji su govorili predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević, predsednik udruženja „Tomilend“ Tomislav Popović, dok je aktivnosti tokom 18 meseci realizacije projekta prezentovala projekt menadžer Ivana Varga.

Aktivnosti u okviru realizacije projekta bile su usmerene na promociju i očuvanje kulturnog nasleđa i turističkog potencijala regiona.

„Budžet za Belu Crkvu iznosio je 187.788,90 evra, a glavne aktivnosti realizacije projekta su obnova Doma kulture u Kusiću. Rekonstruisan je krov, zamenjena stolarija, sanirana vlaga, postavljena spoljna izolacija, zamenjene elektro i vodovodne instalacije i podovi. Radi kvalitetnijeg izvođenja priredbi proširena je i rekonstruisana bina i obnovljene stolice u sali. Sve prostorije su okrečene, opremljene su novim aparatima i nameštajem i kupljeno je novo ozvučenje“ – rekla je Gordana Timotijević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Bela Crkva.

Osnovano je i KUD „Čuvari tradicije“ koje čine članovi KUD „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića, udruženja „Tomilend“ i predstavnici opštine Svinjice, sa ciljem da u narednom periodu promoviše narodne igre i običaje, ne samo Srba i Rumuna, već i drugih naroda i nacionalnih manjina u pograničnom regionu. Učestvovanjem „Čuvara tradicije“ na manifestacijama u Srbiji i Rumuniji, promivisaće se turistički potencijali ovih područja u cilju povećanja vidljivosti prekograničnog regiona kao turističke destinacije.

Tomislav Popović govorio je o značaju ovog projekta za udruženje „Tomilend“ iz Moldave Nove.

„Uzimajući u obzir  činjenicu da su ovim projektom povezane tri grupacije koje su osnovale nešto novo, „Tomilend“ je mnogo dobio u vidu novih narodnih nošnji, poseban je značaj jer su svi članovi našeg društa dobili nove narodne nošnje. Imamo puno formacija i dosta igrača, svi članovi društva sada nose srpske narodne nošnje i nastupamo sa srpskim narodnim igrama“ – rekao je Popović.

Predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević istakao je važnost realizacije projekta za opštinu Bela Crkva, posebno naglasivši značaj rekonstrukcije Doma kulture u Kusiću koji će koristiti ne samo predstavnici udruženja iz Bele Crkve, već i iz okoline.

„Bilo je određnih problema prilikom realizacije projekta, jer su tri subjekta koji realizuju projekat: opština Bela Crkva, opština Svinjice i  udruženje „Tomilend“ iz Moldave Nove, imali svoje želje i različito viđenje same realizacije projekta. Na moje veliko zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo svih učesnika projekta, posebno žitelja ovog područja i korisnika rekonstruisanog Doma kulture u Kusiću, koji će koristiti i udruženja iz okoline, uspešno smo završili projekat i nadam se nastavku saradnje sa našim prijateljima iz Rumunije“ – rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

Veoma je značajno što je projekat „Čuvari tradicije“ ocenjen visokom ocenom od strane finansijera, odnosno EU, što opštini Bela Crkva daje dodatne bodove za naredne projekte prekogranične saradnje, na kojima će belocrkvanska opština aplicirati, objašnjava Bogosavljević.

U proteklih 18 meseci održane su i brojne radionice, manifestacije i kulturni događaji koji su okupili ljubitelje igara i pesama, narodnih rukotvorina i tradicije i u Rumuniji i u Srbiji, a to je i bila namera, saradnja i povezivanje stanovništva, sa obe strane rumunsko-srpske granice .

Slične vesti

Prokomentariši vest