Godišnji koncert hora „Bella Musica“ (FOTO) (VIDEO)

Povodom svetskog dana muzike u prepunoj sali Centra za kulturu, gradski hor „Bella Musica“ održao je svoj godišnji koncert.

Prvi dan leta, 21. jun, posvećen je Svetskom danu muzike, zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture Žaku Langu koji je predložio da se najduži dan u godini širom Francuske proslavlja besplatnim koncertima.
Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, a među potpisnicama su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska.

Svetski dan muzike danas proslavlja više od 100 država, među kojima i Srbija.

Domaće i strane filmove iz 70-ih, 80-ih, 90-ih godina prošlog veka, kao što su: „Skupljači perja“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „Ljubavna priča“, „Kum“, „Doktor Živago“, „Titanik“, „Eni“, „Cigani lete u nebo“ i druge, mnogi od nas pamte jer su zaslužili da udju u filmske antologije birane po najstrožijim kriterijumima. Ono što im daje dodatnu vrednost i po čemu ih pamtimo još dugo nakon gledanja, jeste nezaboravna muzika iz tih filmova.

Hor „Bella musica“ uvrstio je upravo te melodije u program svog ovogodišnjeg koncerta.

Gost na koncertu bio je poznati tenor Nikola David, rođeni Belocrkvanin, koji nakon usvršavanja u Nemačkoj nastupa u vodećim operskim kućama širom Evrope.

Slične vesti