Izložba „Gustav Klimt: preteča moderne“ otvorena u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi (VIDEO)

izlozba klimt BC

Izložba „Gustav Klimt: preteča moderne“ Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda otvorena je u četvrtak, 27. juna i trajaće do 27. jula u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi.

Na 15 panela, kroz tekst na nemačkom i srpskom jeziku, reprodukciju umetničkih dela i autentičnih fotografija, prikazane su ključne faze Klimtovog života i stvaralaštva. Izložba prati i njegov privatni život, njegovo delo kao umetnika, saradnju sa savremenicima, uticaj kako u Austriji tako i u svetu.

Na svečanom otvaranju publici su se obratili Radovan Marković, direktor Narodne biblioteke u Beloj Crkvi i Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

„Gustav Klimt je umetnik svetskog ranga i svakako je jedan od njaznačajnijih austrijskih slikara, koji je uticao na čitavu epohu početka XX veka, formirao vizuleni jezik secesije i uticao da ogroman prostor srednje i centralne Evrope poprimi vizulenu prefinjenost ovog opšteevropskog umetničkog pokreta. U Beču možete videti Klimtova remek dela u Muzeju Belvedere, Leopold Muzeju, Istorojsko-umetničkom muzeju, Burgtetatru, a gostovanjem ove dokumentarne izložbe pokušali smo da lik i delo ovog velikog umetnika približimo i belocrkvanskoj publici“ – rekao je Radovan Marković.

Austrijski umetnik Gustav Klimt (1862-1918) reprezentuje epohu koja odjekuje do današnjeg dana. Njegove slike se s pravom smatraju oličenjem duha optimizma koji je obeležio rađanje doba moderne.

„Misija Austrijskog kulturnog foruma jeste da prikaže kulturno nasleđe i umetničko stvaralaštvo Austrije u čitavoj Srbiji. Verujem da je Gustav Klimt jedan od najznačajnih austrijskih umetnika, a povodom stogodišnjice njegove smrti, mi smo u Austriji priredili izložbu koja je posvećena njegovom životu i radu. Uticaj Gustava Klimta kao umetnika na pojedinca je veliki, ne samo u Austriji, nego i šire. Izuzetno mi je drago što smo prikazali danas ovu izložbu u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi, imamo još pripremljenih gostujućih izložbi, i ja se nadam da ćemo neke od njih prikazati upravo i u Beloj Crkvi“ – rekao je Johanes Iršik, direkor Austrijskog kulturnog foruma.

U posebnom delu programa publika je imala priliku da pogleda selekciju od 5 austrijskih kratkih filmova.

Slične vesti

Prokomentariši vest