Obeležena Sveta Ana – zaštitnica belocrkvanske Rimokatoličke crkve

Crkva-Svete-Ane-1

U belocrkvanskoj rimokatoličkoj crkvi koja je posvećena Svetoj Ani, majci Presvete Bogorodice, održana je praznična misa na kojoj je predstavljen i novi župnik. Čaba Čipak od 1. avgusta preuzima kako župu u Beloj Crkvi, tako i one u Kruščici, Češkom Selu, Dobričevu i Jasenovu.

Čaba Čipak je bio kancelar Zrenjaninske biskupije, a u Belu Crkvu dolazi sa mesta mesnog župnika u Skorenovcu. Novi župnik je u izjavi za naše medije poručio da će nastaviti da radi na duhovnom ojačavanju zajednice, jer „svi zajedno gradimo Carstvo Božije“.

Crkva Svete Ane 3Crkva Svete Ane je najveći sakralni objekat u istoriji belocrkvanske arhitekture, kako po spoljnoj građevinskoj kompoziciji, tako i po unutrašnjim arhitektonskim dekorativnim oblicima masivnih dimenzija, rekla nam je Edit Fišer animator Rimokatoličke župe u Beloj Crkvi.

„Crkva je građena u razdoblju od 1802. do 1806. godine, u stilu kasne barokne gotike i klasicizma. Gradnja crkve je završena u kasnu jesen 1806. godine, a 9. novembra iste godine, Sveta tajna je bila preneta iz stare katoličke crkve u ovu novu crkvu. Tog datuma je obavljen čin posvećenja i osvećenja i održana prva Sveta misa i propoved. Prva crkvena slava obeležena je 26. jula 1807. godine, tako da se od tada pa sve do danas, već 212 godina, neprekidno održava u ovoj crkvi“ – dodala je Edit Fišer.

U crkvi Svete Ane postoje četiri oltara, prve orgulje na horskoj galeriji su ugrađene 1806. godine, kada je crkva i završena, i to orgulje čuvenog Franca Antona Voltera iz Temišvara. Druge orgulje, graditelja Karla Leopolda Vegenštajna, instalirane su 1912. godine. Prvi vitraži napravljeni su 1907. godine kada je urađen i kompletan moleraj i oslikavanje crkve zidnim freskama i dekoracijom.

Služba se uglavnom odvija na srpskom, češkom i mađarskom jeziku.

Crkva Svete Ane 2

Slične vesti

Prokomentariši vest