Predavanje „Negujmo srpski jezik“ u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi (VIDEO)

Negujmo srpski jezik

U čitaonici Narodne biblioteku u Beloj Crkvi održano je predavanje na temu „Negujmo srpski jezik“. Predavanje je održao šef Katerdre za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Veljko Brborić.

Prema njegovim rečima, namera kampanje „Negujmo srpski jezik“ je da ukaže školi, obrazovanju izvan škole i medijima, da je briga o jeziku ozbiljan i odgovoran zadatak. Govoreći o stanju govora u modernim sredstvima komunikacije, Brborić kaže da su ciljna grupa kampanje mladi, i napominje da se i u komunikaciji mobilnim telefonima može razgovarati na dobar i na loš način.U svakodnevnom obraćanju drugima, važno je šta kažemo, ali isto tako neobično je važno i kako kažemo i kako napišemo.

„Odgovornost medija je neverovatno velika. U Srbiji ima 1.391 medij. Neki od njih su, kada je u pitanju jezik, takvi da bi bolje bilo da ih nema. O svakoj srpskoj „kreštalici“ napisano je desetine, stotine i hiljade priloga, informacija, objavljeno fotografija, a o brojnim ustanovama od nacionalnog značaja nema informacija. To pomalo znači da to i publika traži, ali odgovornost medija je da malo menja mišljenje publike“ – rekao je Brborić.

Akcija „Negujmo srpski jezik“ prvenstveno je usmerena ka školskoj populaciji i nastavnicima srpskog jezika i književnosti, ali i prema široj javnosti. Pokrenuli su je 2015. godine Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Filološki fakultet i Biblioteka grada Beograda u cilju zaštite srpskog jezika i pisma i povećanja opšte jezičke kulture i pismenosti.

Slične vesti

Prokomentariši vest