U Beloj Crkvi održana prva ovogodišnje akcija dobrovoljnog davanja krvi

Dobrovoljni davaoci Bela Crkva

U ponedeljak, 21. januara 2019. godine, u Domu zdravlja „Bela Crkva“ je održana prva ovogodišnja redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Beloj Crkvi.

Zbog potpune reorganizacije transfuziološke službe u celoj Srbiji, akcije davanja krvi od sredine prošle godine traju samo jedan dan, a krv može da se daje samo na organizovanim akcijama.

Ovo je drugi put kako na akciju davanja krvi u Belu Crkvu dolazi ekipa iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, koja ima dva lekara i šest tehničara i koji na čak osam kreveta punktiraju naše davaoce krvi. Ovo je znatno ubrzalo ceo proces davanja krvi, tako da mala gužva na akcijama davanja krvi postoji samo u prvom satu akcije.

„Srećom stiče se utisak da su se i naši davaoci, ali i transfuziolozi iz Novog Sada navikli na ove velike promene u sistemu rada transfuziološke službe, tako da broj davanja na našim organizovanim akcijama nije pao. Ni ovoga puta naši dobrovoljni davaoci krvi nisu razočarali. Odazvali su se na naš poziv da daju krv u velikom broju. Za četiri sata, koliko je trajala ova akcija, pregledano je čak 113 dobrovoljnih davalaca krvi. Odbijeno je iz raznih razloga 10 davalaca, a njih 103 je dalo krv. Ovo je čvrst dokaz, da će naše akcije davanja krvi i u budućnosti ostati jedne od najvećih.“ – rekao je sekretar Crvenog krsta Bela Crkva Vladimir Radonjić.

Inače, poruka svih ljudi koji su dali krv je: „Odvojite malo vremena da date krv, humanost se podrazumeva, a u čovekovoj prirodi je da pomaže drugom“.

Slične vesti

Prokomentariši vest