U Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi otvorena izložba „Bio jednom jedan laf“ – Duško Radović (VIDEO)

Izlozba Bio jednom jedan laf Bela Crkva

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana knjige, u Narodnoj biblioteci otvorena je izložba Biblioteke grada Beograda „Bio jednom jedan laf“, posvećena životu i stvaralaštvu Duška Radovića.

Izložbom se predstavlja sveukupan Radovićev književni opus, i za decu i za odrasle, apostrofiraju se najznačajnije pesme i zbirke koje su bile prekretnica u stvaralaštvu za decu, navode se autopoetički izvodi iz Radovićevih intervjua i njegovi čuveni aforizmi.

Na izložbi je govorila Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda i autorke izložbe – Sara Ivković, načelnica odeljenja za kulturne programe i Violeta Đorđević, bibliotekar.

Izložbu čini 30 plakata na kojima su zabeleženi najvažniji momenti u životu i stvaralaštvu Duška Radovića. Posetioci su imali priliku da vide vide kako je izgledalo njegovo detinjstvo u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u Pionirskim novinama, uređivanje programa za decu Radio Beograda i kultna drama „Kapetan Džon Piplfoks“.

Publika je videla i kako je izgledalo uređivanje programa na TV Beograd – serije „Na slovo na slovo“ i „Laku noć deco“, TV serija „Ženski razgovori“, ali i rad na časopisu Poletarac kao i uređivanje na Studiju B.

Direktor Narodne biblioteke u Beloj Crkvi Radovan Marković istakao je značaj saradnje sa Bibliotekom grada Beograda, koja će se nastaviti i u narednom periodu.

Prema rečima direktorke Biblioteke grada Beograda Jasmine Ninkov, u jednoj lokalnoj zajednici kakva je Bela Crkva, biblioteka je stožer kulturnih dešavanja i predstavlja centralno mesto promocije raznovrsnih umetničkih sadržaja.

Izložbu su posetili i učenici viših razreda OŠ „Dositej Obradović“, koji su opisali izložbu kao veoma zanimljivu, a posebno su istakli citate Duška Radovića koji su aktuleni i danas i podstiču na promišljanje.

Duško Radović bio je pisac, pesnik, novinar, aforističar i televizijski urednik, ali svojim promišljenim delom i neponovljivim talentom zauvek živi u našim mislima i našem sećanju. Nekad mnogo više nego što smo toga i svesni.

Slične vesti

Prokomentariši vest